Fredag under årets Fæsterålen går bandet som i 20 år har forsynt norske folk med radiohits og sommerslagere på scenen på Sortland.

Postgirobygget står bak låtene som nærmest er lydsporet til sommeren for veldig mange nordmenn, og har etter hvert slått seg til ro med å bli betegnet som «sommerband». Bandet er nå på en omfattende jubileumsturné, og vokalist Arne Hurlen røper at det utelukkende har vært finvær under sommerens konserter.

– Med rubb og rake blir det oppunder 50 gigs før sommeren bikker over. Det er en del, og ufattelig nok, det har ennå ikke regnet under show. Noen kaller det flaks, men det gjør ikke vi. Vi kaller det karma, sier Hurlen.

Hitkavalkade

Siden oppstarten har Postgirobygget spilt mer enn 1000 konserter over hele landet, men for aller første gang spiller de nå på Sortland. Vokalisten forteller at stemninga på turneen så langt har vært veldig bra. Nå har de store foreninger til konserten på Sortland.

– Når jeg ser meg over skulderen tror jeg neppe det har vært et bedre år målt i antall publikummere og stemning. Nå har vi enorme forventninger til konserten i Vesterålen. Vi har hørt mye godt om folk fra Sortland og omegn.

Og ifølge Hurlen kan også publikum har store forventinger til hva Postgirobygget har å by på.

– Vi skal levere en hitkavalkade uten sidestykke i norsk populærmusikkhistorie, ispedd en og annen evergreen, sier Hurlen og ler.

– Vi spiller alle sangene vi tror er de beste vi har, gjerne målt i publikumsappell, pluss et par ukjente innslag og et par fra årets EP, føyer han til.

Aldri lei

Det hele startet i 1994 i Trondheim av fire studenter ved Marinteknisk på NTNU. De skulle spille rockekonsert på et kulturarrangement, og hadde absolutt ingen ambisjoner.

– Vi trodde kanskje vi skulle holde på et par-tre år, men så tok det fullstendig av. I år er det 20 år siden Melis kom ut og forandret livene våre, forteller Hurlen.

Melis var den første plata, som bestod av låter som skulle bli megahits, og få stor betydning for mange, som «Bohemen leve», «Sløv uten dop», «En solskinnsdag» og ikke minst «Idyll».

– Hvordan er det å stå bak tidenes sommerhit og allsangfavoritt? Blir dere noen gang lei av å spille «Idyll», eller er det like festlig etter så mange etter?

– Det synes jeg er helt topp! Ikke visste jeg da jeg skrev disse ordene i mattekladdeboka mi under studiene i Trondheim, da jeg gikk inn i rommet ved siden av rett etterpå, tok gitaren og trallet ut låta på noen minutter, at det øyeblikket skulle være med på å forandre og påvirke så mange liv. Det at den låta har fått så stor betydning for min generasjon, og slik det ser ut, alle generasjoner som har kommet etter også, gjør meg stolt og ydmyk. Sånt blir jeg aldri lei av, sier vokalisten.

Synger på nordnorsk

I sommer ga bandet ut fem nye låter på EP-en «Musikk fra Sloko».

Låta Nordlyset har en en tydelig nordlig inspirasjon, og vokalist Arne Hurlen prøver seg til og med på nordnorsk i refrenget: «Jeg lå og så meg mett på en dronning ifra nord, og sovna inn i lyset fra en midtnattsol» og «bak øyelokka dansa du som Nordlyset. No vil æ dans me dæ!». Hurlen forteller om inspirasjonen bak låta:

– Det var nordlandsk forelskelse de luxe. Dermed falt det liksom på plass å synge på nordnorsk i refrenget også. Låta skulle egentlig vært en duett med Kari Bremnes, men så rakk vi det ikke. Om alt dette er sant kan jeg ikke røpe, sier Hurlen lurt.

Bandet spiller konsert i Kristiansund dagen Fæsterålen, så de får dessverre ikke tid til å oppleve mye av Vesterålen. Årets sommerturné avsluttes i Oslo 3. september.

– Når alt er over, skal jeg se på TV og hvile. Kanskje vi skal spe på en «Musikk fra Sloko» med et spor eller to til, avslutter Hurlen.