Det er ikke mange dagene igjen før riving av Rødskolen på Melbu står for tur. Etter mye om og men, er det ikke lenger flere ankemuligheter rundt denne saken ifølge rådmann Ola Morten Teigen. Det var for hele seks år siden kommunestyret statsfestet rivingen av Rødskolen. Planen er å rive i juni.

Roser

– Vi ser ut til å ligge godt an i forhold til planen, både når det gjelder fremdrift, økonomi og at vi nærmer oss til å begynne å ta i bruk den nye skolen, sier Teigen. Han understreker at kommunestyret i 2010 vedtok dette for at Melbu skulle få ei flott og ny skole til sine elever. Samtidig roser han prosjektledelsen og entreprenørene som har klart å holde den gode fremdriften.

Nekter

Klagemulighetene rundt veggmaleriene og kunsten av avdøde Harald Peterssen er benyttet og avklart. Det vil bli kjøpt inn ny og lokal kunst til nyskolen, der den kjente samtidskunstneren, Anne Katrine Dolven er involvert i prosjektet. Ideen var å la henne ta et utsnitt fra Peterssens kunst, for å videreføre den på et mer moderne vis.

Peterssens enke og rettighetshaver, Anne Grete Hval Peterssen, skriver i et brev til VA at hun aldri har nektet for at mannens kunst kan brukes i den nye skolen på Melbu.

– Jeg nektet Anne Katrine Dolven med sin kunstform muligheten til å videreføre Harald Peterssens kunst.

– I brev til Hadsel kommune 17.12.15 gir jeg Hadsel kommune muligheten til å finne andre løsninger i samarbeid med meg som rettighetshaver til å «føre» Harald Peterssens kunst over til den nye skolen.

Dokumenteres

Kultursjef, Kari Ann Olsen Lind, peker på at kunsten kun skal gjengis i sin helhet, etter rettighetshavers ønske.

– Det vi skal gjøre nå, er å fotografere og dokumentere kunsten. Det viktige for oss er å underbygge identiteten til Melbu som tettsted.

Men skolen skal nok rives, og om noen ønsker å flytte kunsten og murblokken måtte de selv dekke kostnaden, påpeker Olsen Lind.