Det er i det hele tatt temmelig mange referanser til gård og grunn, til odel, eiendom og jord i tekstene til hallingdølen Stein Torleif Bjella.

Traff blink

Han traff åpenbart sine gjester i storsalen i Hurtigrutens Hus med tekstene sine. For publikum var veldig lite lystne på å slippe taket i trioen Stein Torleif Bjella, Eirik Øyen og Geir Sundstøl etter at konserten egentlig var over.

- Det her var vi ikke forberedt på. Det kan jo fort bli pinlig, sa Bjella på sin hallingdøldialekt, da bandet måtte ut og gjøre ekstranummer.

Gjennom konserten vendte han stadig tilbake til heimstaden, til røtter - og til dialekten.

I disse tider hvor det skrives mye om bønder og jordbruksoppgjør kan det være verdt å merke seg noe musikeren Bjella tidligere har skrevet på sin facebookside:

Det som er viktig

«Det er mykje ein kan drive med. Laga visu eller bli kommunikasjonsrådgjevar. Men finst det noko viktigar enn å laga maten me treng?»

Det utsagnet sier i det hele tatt ganske mye om en artist hvis begrep jordnær må sies å være mer enn dekkende.

Stein Torleif Bjella debuterte  med den glitrende «Heidersmenn» i 2009 via «Vonde Visu» og til «Heim For Å Døy» i 2014.

Han har etter hvert fått solid fotfeste som artist - til tross for sine ofte nattsvarte betraktninger. Eller kanskje det er på grunn av dem?

Bjella selv er glad for beskrivelsen «Tause menns talsmann» som etter hvert har heftet seg ved han. Han synes det er treffende.

«Mjølkekvota er selt, odelsguten sagt morna. Eg bur heller i telt, va det siste han sa. Her er det berre gamlinga, og trygdebygdeharrya».

Litt om bandet: Trioen Sundstøl, Bjella og Øyen hadde trøkket til et fullt band. Det låt tett og fett. Og selv om imaget og tekstene til Bjella er mørkt og dystert, så renner det over av humor hele veien. Det glitret i brede glis i Hurtigrutens Hus denne kvelden.

Tillegg: Bjella deler alltid ut lodd med billetten. Av sin mor har han lært at det bør følge med en fruktkurv på et skikkelig arrangement. Da loddet ble trukket viste det seg at det var lokalavisens utsendte som hadde vunnet. Det påvirker selvsagt omtalen av konserten.