-Brexit gir en uforutsigbar og ny situasjon, men det er fortsatt for tidlig å si hva dette vil innebære for norsk sjømatnæring, sier Inger-Marie Sperre, styreleder i Sjømat Norge etter Storbritannias EU-nei.

Sjømat Norge er bransjeforeningen for de største fiskeindustribedriftene i Norge. Tidligere het foreningen Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Sa nei

Et solid flertall i det britiske folket vil melde Storbritannia ut av Den europeiske Union (EU). Norge eksporterer mye fisk til Storbritannia. På kort sikt får britenes nei få konsekvenser.- En utmeldelse vil selvsagt gi noen umiddelbare uheldige konsekvenser, særlig gjennom valutasvekkelser og økonomisk uro. Men prosessen med utmeldelse vil gå over to år og verken markedsadgang eller ressursspørsmål endres over natta. Vi har fortsatt tro på et godt samarbeid med britene, sier styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre. Erfaring

Sjømatindustrien har hatt mange perioder med ustabilitet. Straffetoll, plutselige utestengelser og valutakrøll er noen av de eksterne sjokkene næringene er påført. For tiden har kronen vært svak, som er en stor fordel for norske eksportører.- De kortsiktige konsekvensene vil være den umiddelbare uroen i britisk og europeisk økonomi, der valutasvingninger og svekket kjøpekraft også kan ramme eksporten av norsk sjømat, sier Sperre. Norge eksporterte i fjor sjømat for 5.1 milliarder kroner til Storbritannia, og var vårt fjerde største marked. Etterspørsel av norsk sjømat er fortsatt svært god internasjonalt. -Sjømat Norge forventer at norske myndigheter har stort fokus på tett dialog med britene fremover.