I dag åpnet sommerutstillingen på Galleri Apotheket, og varer frem til 14. august.

Knust i posten

Denne gangen har Hadsel Kunstforening fått med seg ni kunstnere som stiller ut sine verk: Philipp Spillmann (smykker), Eva Laila Hilsen (grafikk, Hans Van Koolwijk (lydskulptur), Nina Beyer (malerier), Iraj Nouri (malerier), Trude Lind Oftedal (tegninger), Jarle Rosseland (lindtrykk), Kari Anne Marstein (malerier) og Tine Lundkvist (malerier).

– I år har vi fått med oss ekstra mange spennende kunstnere fra Kautokeino i nord til Amsterdam i sør, med stor variasjon både i uttrykk og metode, sier Helle Nyvold, leder i Hadsel kunstforening.

VA møter henne tirsdag, og da er ikke alle arbeidene kommet på plass.

– Det er de nærmeste kunstnerne som er treigest med å sende kunsverkene. I går var vi å hentet maleriene til Lundkvist på ferga, hun bor i Svolvær.

Og å sende arbeidene per post har ikke gått feilfritt. Den ene rammen til Rossvold sitt verk og den ene klokken i lydinnstallasjonen har blitt knust på veien til Stokmarknes. Og dette rydder de frivillige i kunstforeningen opp i. Det er en liten forening hvor alt må gjøres på frivillig basis.

Farger og sommer

Flere av sommerens kunstnerne er inspirert av landsdelen. Philipp Spillmann har blant annet laget øredobber av Vesterålens fiskebolle-bokser. Han kommer opprinnelig fra Sveits, men har bodd i Kautokeino siden 2001.

Svenske Tine Lundkvist har bodd i Svolvær siden 79, og henter inspirasjon fra naturen. Iranske Iraj Nouri, bosatt på Melbu, har malt lofotnaturen gjennom flere årstider.

Andre kunstnere i utstillingen har andre uttrykk.

Nina Beyer, født og oppvokst i Lofoten, leker seg mer i farger og mønstre i sine malerier. Eva Laila Hilsen, fra Fagernes, bruker huset som en metafor på livet.

– Hvordan vil du kort beskrive utstillingen?

– Det er en slags blanding mellom det sprelske og harmoniske. Man har en sommerutstilling med ulike uttrykk: smykker, lyd og maleri. Også materialene de bruker er varierte.

Kunstner Trude Lind Oftedal har startet med å tegne, lastet det inn på data, trykket bildet på spesialpapir og deretter håndkollorert.

– Jeg synes at vi har laget en fin utstilling med gode kunstnere og spennende verk. Vi har alvor, men også litt lettere. Jeg håper at folk liker utstillingen.