OPPFORDRER: Enhetsleder i flyktningtjenesten, Marit Sandvær, mener bosettingen er et samfunnsmessig ansvar. – Jeg oppfordrer alle til å ta godt imot våre nye bosatte fremover. Foto: Pia-Elise Solvik Dahl

Ved årsskiftet ble flyktningtjenesten i kommunen organisert ut av NAV og inn som egen enhet direkte underlagt rådmannen. Nå skal en egen avdeling for enslige mindreårige flyktninger med innvilget oppholdstillatelse etableres.

150 flyktninger

I november i fjor vedtok kommunestyret i Hadsel å bosette 150 flyktninger i løpet av de fire neste årene. Det ble ikke konkretisert at dette tallet skulle være voksne flyktninger.

Mottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Hadsel har vært på Øya mottak på Lille Børøya og Bankplassen mottak på Melbu. Så langt har kommunen tatt imot nesten 70 ungdommer med både helse-, fritids- og skoletilbud, ifølge enhetsleder i flyktningtjenesten, Marit Sandvær. Hun roser mottakenes arbeid den korte tiden de har vært i drift.

– Mottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Hadsel har gjort en fantastisk jobb den korte tiden det har vært i drift, fram til UDI vedtok å legge ned flere mottak i år, sier hun.

Mottaksdriften er statlig. Når asylsøkerne har fått oppholdstillatelse tar kommunen over bosettingsprosessen.

Hverdagslig arbeid

Hadsel kommune har utlyst seks stillinger til den nye avdelingen i flyktningtjenesten. En fagleder, to miljøterapeuter og tre fagarbeidere skal være på plass allerede i august.

– Mange kvalifiserte søkere har meldt interesse, og vi jobber nå effektivt mot oppstart av avdeling med hele teamet på plass 1. august, opplyser Sandvær.

Avdelingen vil fungere som et bokollektiv, der det i første omgang vil være lokalisert på Øya mottak.

– Arbeidsoppgavene vil være varierte og blant annet innebære oppfølging av ungdommene ut fra deres individuelle planer. De ansatte vil jobbe aktivt for å ivareta et godt utgangspunkt i forhold til bolig, skole og fritidstilbud.

– Videre alt fra leksehjelp, delta i aktiviteter og bistå i den daglige driften av boligen.

Bosettingskommune

Flyktningstrømmen inn til Norge ser ut til å ha avtatt fra det som var forventet. Integreringsarbeid og bosetting av flyktninger vil likevel være et stabilt behov.

– Opprettes avdelingen kun for en periode fremover?

– Vi ser på dette som en varig tjeneste i Hadsel kommune, sier Sandvær.

I flere år har Hadsel vært en aktiv bosettingskommune og opprettelsen vil være enda et steg videre i integreringsfeltet. Enhetslederen mener bosettingsarbeidet av enslige mindreårige vil medføre få negative konsekvenser for Hadsel.

– Det er da under forutsetning at integreringsarbeidet ivaretas på en forsvarlig måte. Av dem som skal bosettes i år har de fleste vært asylsøkere i kommunen, med kjennskap til samfunn og med planer for skolegang eller videre arbeid. De er allerede kommet i gang med integreringsprosessen.

Samfunnets ansvar

Den nye avdelingen har som mål å tilby et faglig sterkt og helhetlig tilbud for bosatte enslige mindreårige flyktninger, hvor det skal være en god samhandling med involverte kommunale tjenester og frivillige lag og organisasjoner.

– Det skal være fokus på trygge og gode rammer for de bosatte. De bosatte skal kunne starte livene sine som ungdom flest med skole og fritidsaktiviteter, og integreres i kommunen med venner aktiviteter og fremtidsplaner.

– Hva tenker du som enhetsleder for flyktningtjenesten om nyetableringen?

– Jeg ser fram til å utvide enheten. Det er en spennende tid hvor mye skal på plass og mange dyktige medarbeidere jobber sammen med meg for å være klar for bosetting av enslige mindreårige i løpet av august.

Sandvær påpeker at bosettingen også er et helhetlig samfunnsmessig ansvar, fra kommunale og statlige tjenester til lokalbefolkning, næringsliv, og frivillige lag og organisasjoner.

– At vi lykkes med dette arbeidet slik at bosatte flyktninger uavhengig av alder får et godt grunnlag til å benytte sine ressurser. Jeg oppfordrer derfor alle til å ta godt imot våre nye bosatte fremover.