Renate Johnsen i Hadsel Venstre har så vidt rukket og tatt rådmannens budsjettforslag til etterretning, men har noen umiddelbare tanker.

Her er rådmannens kuttliste i Hadsel Ola Morten Teigen la torsdag frem oversikten over den økonomiske ståa i Hadsel kommune. Kommunen stor overfor en voldsom kuttjobb i 2017, og må kutte 36 millioner kroner i driften. Rundt 40 kommunale stillinger kan bli borte. Maksimerer eiendomsskatten

- Det kan ikke øke mer i eiendomsskatt. Jeg vet om mennesker som allerede sliter med den høye skatten, sier Johnsen til VOL.

Eiendomsskatten i Hadsel er 6,5 promille med et bunnfradrag på 150.000 kroner. Som en av de mange tiltakene i økonomiplanen for 2017-2020 foreslår rådmannen å igjen øke eiendomsskatten. Denne gangen til 7 promille, som er maskimalsatsen for eiendomsskatt. I budsjettforslaget vil rådmannen minske bunnfradraget til 100.000 kroner.

Kommunestyret i Hadsel vedtar 20 omsorgsboliger I dag vedtar kommunestyret i Hadsel prosjektet 20 heldøgns bemannede omsorgsboliger. Eldre

Johnsen synes den største skuffelsen er kuttene i eldreomsorgen.

- Det er enorme summer som skal kuttes. Det er vondt å se at så mye skal spares, sier Johnsen.

I løpet av 2019 vil rådmannen at Hadsel sykehjem, Ekren, skal være nedlagt. For å fortsatt kunne opprettholde faglig forsvarlighet innenfor institusjonstjenesten, vil det ikke være tilrådelig å sette inn ytterligere kostnadsreduserende tiltak i forholdet mellom beboer og antall personell, skriver rådmannen i sitt forslag. En økonomisk reduksjon innenfor tjenesten vil derfor bety at plasser fortsatt må bygges ned. Rådmannen anbefaler nedbygging av plassen i den eldste fløyen av Hadsel sykehjem.

Nedleggingen vil gi en effekt på 18,9 millioner kroner. Brukere som har behov for sykehjemsplass vil heller få heldøgnsbemannede omsorgsboliger. De skal være klare høsten 2018.

- De kan ikke senke tilbudet og i tillegg øke skatten, sier Johnsen.