Det meldes kraftig nordlys allerede i kveld, og ifølge varslene vil det være nordlys å se så lenge det er klarvær resten av uka, men fallende i styrke.

Alt ligger til rette for nordlysfest, både til glede for besøkende turister og nordlysfotografer.

Se levende nærbilder av dansende nordlys Fotograf Marius Birkeland grep øyeblikket da han var på Bjørnskinn natt til torsdag. Nordlysfest

Mandags kveld var VOLs Marius Birkeland blant de mange som jaktet etter gode nordlysbilder. Han beretter om supre forhold.

-Månen lyste opp landskapet og et par striper med nordlys var godt synlig fra tidlig på ettermiddagen. Nordlyset tok seg opp utover kvelden og rundt klokken 23 slo det virkelig til. En korona (nordlysstråler som skyter i alle retninger og over hele himmelen) fylte himmelen med grønt og rosa nordlys, beretter Birkeland.

Resultatet kan du se i videoen øverst i saken.

Spaceweatherlive sitt nordlysvarsel finner du her.

Andøy har vært deres faste reisemål siden 1988 Fanger andøylivet til italiensk TV År etter år reiser filmskaperne Eugenio Manghi og Annalisa Losacco tilbake til Andøya. Like før jul kunne millioner av italienske tv-seere se deres flotte bilder fra Andøy. Gode forhold

Tirsdag kveld er det meldt kp4 med en solvind på over 500km\s.

Kp-indeksen forteller hvilken breddegrad du må befinne deg på for å kunne se nordlyset og hvor kraftig utbruddet er forventet å bli.  Indeksen går fra 1 til 9. Nordlyset er synlig i horisonten i nord fra kp 1,37 her i Vesterålen. Fra kp3 vil det også være synlig rett opp. Fra kp5 og opp vil man kunne se nordlys på sørhimmelen. Jo høyere kp-verdien er jo mer farger og fart vil det være i nordlyset.

Turist-boom i Troms og Nordland Troms og Nordland får stadig flere turister fra utlandet. Foto-tips

Her er Marius Birkelands beste tips for å ta gode nordlysbilder:

  • Ta på varme klær. Det blir fort kaldt og ingenting er mer irriterende enn å avbryte turen fordi man fryser, for så å se at nordlyset bluser opp på himmelen når man går inn døren hjemme.

  • Test kameraet ditt før du drar ut. Hvor høyt kan du skru Iso-knappen uten å få for mye «støy» i bildene? Merk deg hvor knapper for å stille Iso og hjul for å stille lukkertid og blender er. Så sparer du deg det å måtte stå å lete etter dem i mørket. Fokus er og noe som er lettere å sjekke hjemme.

  • Sett kamera og linse til manuelt.

  • Sett bildekvaliteten til «Raw» så får med mest mulig informasjon i bildene. Jpeg funker også om du ikke har program til å justere bildene når du kommer hjem.

  • Bruk stativ.

  • Jo mer lyssterk linse du har, jo bedre. F2.8 er ideelt.

  • Sett fokus til uendelig. På de fleste linser er uendelig merket med et symbol som ser ut som et liggende åttetall og en strek. Test deg fram til du finner fokus. En måte å finne fokus på er å sette linsen til auto fokus, fokusere på et lys langt borte for så å bytte til manuelt fokus.

  • Lukkertid og Iso-verdi avhenger av hvor sterkt nordlyset er i tillegg til fart og farger. Nordlys med god fart, tagger og farger vil 2-6 sekunder og isoverdier fra 1600-2500 gi gode resultater. Nordlys som ikke er så sterkt eller har lite bevegelse kan man bruke 6-30 sekunder lukkertid og 800-1600 Iso.

  • Er det fullmåne så vil du få med mye av landskapet og kan ta bilder på lavere isoverdier om du har månen i ryggen. Tar du bilde mot månen er det en fordel å lukke blenderen litt, alt fra f5 til f11 burde funke.

  • Om du stiller hvitbalansen(WB) i felten kan du spare deg mye etterbehandling av bildene. Det er en del variasjoner mellom kameramodeller så man må ofte prøve seg litt fram. I de fleste situasjoner vil en hvitbalanse på mellom 3500 og 4300 kelvin gi et godt resultat.