Torsdag i forrige uke gikk 11 kystfiskere fra Troms og Nordland ut og krevde at TGS-Nopec Geophysical Company ASAs "Polar Empress" øyeblikkelig stanser all skyting av seismikk nord for Fugløybanken på Tromsøflaket.

I løpet av helgen fulgte Fiskarlaget og Kystfiskarlaget opp kravet overfor Oljedirektoratet (OD).

– Bekymringen er der allerede for torskefiskeriene. Man ser at seifisket utenfor Andenes har endret seg drastisk kort tid etter at skytingen startet og at fiskerne der opplever sterk fangstreduksjon. Natt til mandag startet i tillegg blåkveitefisket på Eggakanten på søndre del av Tromsøflaket, sier Bjørnar S. Kolflaath, rådgiver i Kystfiskarlaget.

Føre-var-prinsippet

Han påpeker at det er stor kunnskapsmangel når det kommer til konsekvensene av seismikk.

– Det som er gjort av undersøkelser, er i hovedsak gjort på torskefisk. Det er stor forskjell på flyndrearter og torskefisk, og det er ikke forsket på i det hele tatt, sier han.

Sammen med Fiskarlaget har derfor organisasjonen, i likhet med de 11 kystfiskerne, krevd stans av skytingen.

– Føre-var-prinsippet bør gjelde her. Det er forvaltningen som har bevisbyrden i denne saken. Likevel blir vi hele tiden møtt med at man så langt ikke har beviser på at seismikk ikke har en såpass stor skremmeeffekt, sier han.

Den kunnskapen vi i dag har vedrørende effekten av seismikkskyting på fisk, kommer i hovedsak fra Nordkappbankforsøket i 1992. Der ble det påvist en gjennomsnittlig fangstreduksjon på rundt 50 prosent i områder opptil 18 nautiske mil fra stedet det ble skutt på. Forsøksområdet var imidlertid avgrenset, og det ble ikke gjort undersøkelser utover de 18 nautiske milene.

– Man har heller ikke hatt noen studier hvor man ser på effekten over tid, sier Kolflaath.

OD vurderer saken

Oljedirektoratet siden søndag jobbet på spreng med saken. De har mottatt et tilsvar fra TGSs og jobber nå med å innhente svar fra fiskeriorganisasjonene igjen.

– Vi har hatt diverse kontakt med Fiskarlaget, Kystfiskarlaget, Fiskeridirektoratet og TGS. Det har vært mye fram og tilbake, men det ser nå ut som dette kan løse seg. Man har funnet et kompromiss, der TGS trakk seg østover, vel 35 nautiske mil fra nærmeste fiske, opplyser Trond Gjertsen, juridisk rådgiver i OD.

– I ytterste konsekvens har vi mulighet til å gripe inn. Saken er fortsatt til vurdering, legger han til.

«Skulle det oppstå situasjoner i forhold til fiskeriaktiviteten, ber vi om å bli underrettet om dette. Undersøkelsen kan bli stanset eller endret på kort varsel dersom det oppstår konflikt med fiskeriene,» heter det i et brev fra OD til TGS sendt 23. mars 2017.

– Ikke god nok!

– Vi ser helst at aktiviteten stanses fullt og helt, men en forflytning er bedre enn å opprettholde status quo i saken, sier Kolfaath.

Bjørnar Nicolaisen, talsperson for de 11 fiskerne som forfattet det første stanskravet, sier til iTromsø at et kompromiss ikke er holdbart.

– Det er ikke godt nok! At de beveger seg bort fra Eggakanten er vel og bra, og det er mulig at vi får et bedre fiske både her på Andøya og for blåkveitefisket utenfor Tromsø, men hva skjer med kystfiskerne i de østre områdene – de som driver tradisjonelt i Troms og nordover, spør Nicolaisen, og fortsetter:

– I solidaritet med kystfiskerne langs hele kysten, vil ikke jeg kunne skrive under på at det er greit så lenge seismikken ikke går utover oss. Vi opprettholder kravet.

Han påpeker videre at en sikkerhetssone på 35 nautiske mil vil utgjøre liten forskjell, da han og flere andre Andenes-fiskere over en årrekke har erfart resultatene av seismikkskyting over 85 nautiske mil unna undersøkelsesområdene.

Nicolaisen mener forhandlingene mellom selskapet, fiskeriorganisasjonene, Fiskeridepartementet og Oljedepartementet er en lakmustest for hvem som har retten til havet.

– Er det inntrengeren eller de som blir overkjørt når de dukker opp? Oljebransjen er vant til å komme inn på fiskeriarealene og annektere dem etter at de har startet opp, hevder han.