Raudåte med sitt fengende navn «Calanus Finmarmarchicus» er den mest tallrike av de fire dyreplanktonbestander i samme slekt. Allerede i oktober i fjor skjønte man at det var på tur til å bli en storm rundt denne lille hoppekrepsen som er mellom 2-5 millimeter lang.

Satt av penger

Også i Vesterålen er raudåta et svært hett og aktuelt tema i disse tider. Denne sommeren skal Calanus, som driver produksjon og salg basert på raudåte, avgjøre hvor de investerer i ny fabrikk. Det står mellom Tromsø eller Sortland. Byggingen vil begynne våren i 2018.

Tidligere i år kunne du lese på VOL.no at formannskapet vedtok å sette av til sammen 950.000 kroner i 2017-budsjettet til å tilrettelegge for industriområde og fiskerikai i Holmen. Ordfører i Sortland Kommune, Tove Mette Bjørkmo uttalte da at de legger til rette for Calanus ved å erverve grunn, noe som kan gjøre muligheten større for at de prioriteter Sortland som alternativ. Området på Holmen er nemlig svært aktuelt for Calanus til å bygge en fabrikk.

– Viktig avgjørelse

Avgjørelsen er ikke tatt helt enda, men det at Næring -og fiskeridepartementet femdoblet kvota kommer godt med for Calanus.– Vi vet ikke helt enda hvor fabrikken blir. Vi har ikke fått alle forhold avklart helt enda, og det er enda noe som gjenstår før spaden er i jorda. Men avgjørelsen som nå er tatt er et av de viktigste som er tatt for at vi skal utvikle oss, sier daglig leder i Calanus, Gunnar Rørstad.

Han er svært fornøyd med avgjørelsen om at kvota skal femdobles. Han mener det har mye å si for Calanus.– Det at vi har kommet i dialog er veldig bra. Jeg er veldig fornøyd med at de har kommet fram til denne avgjørelsen, og at de har tatt hensyn til det de biologiske eksperter, sier Rørstad.

– Risikosport

Willy Olsen i Sortlad Fiskarlag er ikke like fornøyd med avgjørelsen som er tatt.– Jeg synes det er forferdelig, høringen av ny forvaltningsplan pågår enda. Den er ikke evaluert enda. Jeg synes det er en risikosport å start et så stort uttak, det er åta til fisken, Det er for store tall det er snakk om, og samtidig tas mye av eggene samtidig. Samtidig tror jeg lokalt at det er positivt at de vil etablere seg lokalt, mener Olsen.

Foto: forskning.no