– Den kraftige reduksjonen skyldes først og fremst en betydelig innsats fra de som jobber i sykehusene. Men det skyldes også gode sykehusbudsjetter, mer mangfold og styrkende pasientrettigheter. Tydeligere krav til resultater og større frihet til sykehusene er også viktig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Vil ikke stoppe

Men regjeringen vil ikke stoppe der. De vil fortsette å kutte ventetidene ytterligere. Målet deres har vært å holde ventetiden ved sykehusene under 65 dager. Ventetiden i første tertial 2017 var 56 dager.

– Selv om ventetidene går ned, er det fremdeles for mange som venter unødvendig lenge på utredning og behandling. Vi fortsetter derfor arbeidet med å kutte ventetidene ytterligere. Vårt mål er at ventetiden skal ned til 50 dager i neste stortingsperiode, sier Bent Høie.

Ni av ti

Statistikken til Helse- og omsorgsdepartementet viser at ni av ti får timen de er satt opp til. Det vil si at så mye som 91 prosent av pasientkontaktene skjer innenfor det planlagte tidspunktet.

VOL har hatt kontakt med Beate Sørslett, medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset, som kan bekrefte at dette også er tilfellet her i nord.

– Ja, det stemmer at ventetidene er blitt kortere. Det gjelder hele helseforetaket inkludert Vesterålen. Vi er svært glad for at innsatsen har gitt resultat og redusert ventetiden. Både for foretaket som helhet, men også for Vesterålen, er vi under kravet på maksimal ventetid på 60 dager, sier Sørslett.