I går ble det kjent at to vesterålinger er tildelt rekrutteringskvoter for 2018. De får dermed «opprykk» til den gjeveste divisjonen blant yrkesfiskerne, men skipsmegler Johan Olsen, som lever av å hjelpe fiskere med å kjøpe og selge fiskekvoter, er kritisk til dagens ordning.

Null verdt

– En rekrutteringskvote er i seg selv null verdt fordi det ikke er mulig å selge den, sier skipsmegleren.

Han understreker at kvoten har en bruksverdi for eieren, men dersom mottakeren ønsker å utvikle seg som fisker, er det en blindvei å motta en rekrutteringskvote, mener den erfarne fiskebåtmegleren fra Andenes.

– Andre aktører som kjøper seg kvoter, kan selge kvotene og bruke den som egenkapital for å skaffe seg større båter. Det er ikke mulig for dem som får rekrutteringskvoter, påpeker Olsen.

Dette bekrefter Mia Høgi i Fiskeridirektoratet overfor VOL. Hun viser til paragraf fem i deltakerforskriften, som slår fast at deltakeradgangen ikke senere kan tildeles ny fartøyeier ved salg av fartøy.

Olsen understreker at bruksverdien av en tildelt kvote kan være enorm. Han peker på at relativt små båter fisker enorme mengder hyse med autoline. Dette kan de gjøre fordi de fleste andre båter i denne båtgruppen ikke tar sine hysekvoter. Dermed blir det mer igjen til dem som spesialiserer seg på hysefisket.

–  Det finnes eksempler på islandske båteiere som klarer å fiske for 10-11 millioner kroner på en kvote av samme størrelse som tildeles via rekrutteringskvoteordningen, sier Olsen.

Han mener fiskeriministeren bør endre regelverket.

–  Etter at fiskerne har fisket i tre år, bør det være mulig å omsette kvoten slik at fiskerne kan utvikle seg.

Imot ordningen

Nordland fylkes fiskarlag er også imot rekrutteringskvoteordningen.

–  Årsaken til dette er at kvotene tas fra andre fiskere, som har brukt mye penger på å skaffe seg kvoter. Hvis vi legger til grunn at de 15 som får kvoter denne gangen, får 50 tonn hver, forsvinner 750 tonn torsk fra andre fiskere. Når vi da legger til at rekrutteringskvoteordningen har virket i 8-10 år, blir store kvanta fisk tatt fra noen fiskere og gitt til andre, sier Steinar Jonassen, daglig leder i Nordland fylkes fiskarlag.

Nordlandfiskerne har i stedet ønsket at det skal etableres en tilskuddsordning der unge fiskere får penger for å kjøpe seg kvoter i markedet.

–  Da kan du omsette kvotene og investere i en større båt og kvote senere, sier Jonassen.

Vegard Strand Carstensen fra Melbu er en av dem som har fått kvote for neste år. Han er kjempeglad, og vil slett ikke at kvotene skal være omsettelige. Les intervju med han her.