De fleste av oss har med stor sannsynlighet benyttet seg av Sven Ivar Dysthes sittemøbler uten en gang å være klar over det. Fra bingosaler og bedehus, til Henie Onstad Kunstsenter og Oslo Lufthavn har Dysthes design preget både offentlige og private miljøer fra 60-tallet frem til i dag.

Klassikere

Den allsidige og innovative industri- og møbeldesigneren står bak flere klassikere, fra den folkelige og masseproduserte stolen «Laminette» til de mer eksklusive «Planet», «Popcorn» og «1001». Med en genuin interesse og forståelse for god design har Dysthe blitt rangert som en av Norges mest markante designere i etterkrigstiden.

I 1953 fullført Dysthe sin masterutdanning ved det prestisjefylte Royal College of Art i London, og returnerte til hjemlandet med en stil som var norsk, men med tydelige internasjonale referanser.

Hans gjennombrudd kom på 60-tallet og skapte en interesse som står den dag i dag. Flere av stolene hans er igjen satt i produksjon og nylig ble hans «1001» sofa brukt i tv-serien Mad Men.

Ikoniske møbler

Med utgangspunkt i «Dysthe Design. Swinging 60» som første gang ble vist ved Kunstindustrimuseet i Oslo sommeren 2013, tilbyr denne turnéutstillingen fra Nasjonalmuseet et utvalg av designerens klassikere, samt hans nyskapende skibindinger som bidro til å revolusjonere industrien på verdensbasis.

Publikum inviteres blant annet til å sitte i et utvalg av de ikoniske møblene og får gjennom utstillingen et unikt innblikk i Dysthes design.

Undervisning

Nasjonalmuseet har laget et eget undervisningsopplegg for utstillingen, og Sortland ungdomsskole har lagt opp til at alle elevene i 8. klasse får delta på workshop med kunstner og designer Siri Tollefsen. Der skal de få innblikk i designmetodikk gjennom å skape hvert sitt sittemøbel.

Møbelet skal de lage med utgangspunkt i case-beskrivelser, enkle materialer og inspirasjonsobjekter som Nasjonalmuseet sender med utstillingen. Det blir også anledning for publikum forøvrig å delta, i slutten av mai.

Utstillingsåpning

Sortland museum og Sortland kunstforening er så heldige å ha fått Jorunn Fjellanger til å åpne utstillinga torsdag i neste uke. Fjellanger er utdanna interiørarkitekt MNIL fra Bergen Kunsthøgksole, og hun har utforma interiør i en rekke offentlige bygg, blant annet Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Lamarktunet bo- og rehabiliteringssenter på Sortland.

I utforminga av disse og andre miljøer, er ikke bare planløsninger, fargesetting og materialvalg sentralt, men også valg av møbler.

Etterpå tar Siri Tollefsen publikum med på omvisning i utstillinga.

Samarbeid

Det er første gang  Sortland museum og Sortland kunstforening i fellesskap viser en utstilling.

- Det er bofellesskapet i Kulturfabrikken som gjør dette mulig, sier nyvalgt leder i Sortland kunstforening, Ida Walenius i en pressemelding.

- Samarbeidet gjør at vi kan ta i mot større og mer omfattende utstillinger, og det betyr et mer variert tilbud for vesterålspublikummet, legger hun til.

Vandreutstillingen «Dysthe Design. Vær så god sitt» kan oppleves bare tre steder i Nord-Norge: Stormen i Bodø, Rana kunstforening og Kulturfabrikken.