Forberedelser er noe av det viktigste når det kommer til matlaging. Uten skikkelige forberedelser er det ikke noe gøy å lage mat.

Først forbereder du deg i form av å finne ut hva du skal lage. Skriv en meny, så skriver du handleliste før du stikker på butikken. På butikken skjer en av de aller viktigste forberedelsene. Her skal du finne de beste råvarene. Finner du prima råvarer er mye av jobben gjort. Finner du råvarer som i utgangspunktet smaker dødsbra har du tjuvstartet på selve matlagingen. Finner du dårlige råvarer er det ikke gøy å lage mat, det er mye vanskeligere å lage mat, og kanskje du til og med bare burde drite i den opprinnelige planen din og lage noe annet om ikke råvarene holder mål.

Dressing sist

Er det til én rett at forberedelser er viktig så er det til noe så enkelt som en salat. Grunnen – dressing! I en salat må man ha dressing. Det er det som løfter salaten til å bli noe skikkelig godt, men ligger salaten lenge i dressingen blir den slapp og kjip. Den mister crispen og friskheten som må til for å få en vinnersalat. Derfor forbereder man først alt som skal i salaten og blander, eller monterer salaten rett før servering. I en god salat er man også avhengig av gode råvarer. Salat er så ærlig, det er vanskelig å «gjemme» noe.

Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri bestiller salat når jeg ute og spiser. Jeg er lei av å bli skuffet av en uinspirert salat med kjipe tomater, slapp agurk og dårlig feta. Salat har nemlig potensiale til å bli så mye bedre! Du må bare våge å prøve noe nytt.

Legendarisk

En av mine største kokkeforbilder Tom Victor Gausdal hadde en stund en restaurant som het Falcon Crest. Jeg fikk aldri spist på Falcon Crest, den hadde bare åpent i et par år før de la den ned. De rakk heldigvis å lage en salat som var så god at det enda går gjetord om den. Falcon Crest sin egen backdoor salad. Jeg har fått smakt denne salaten i etterkant, jeg jobba nemlig med av kokkene som jobbet på Falcon Crest, og jeg skjønner at den salaten ble legendarisk.

I utgangspunktet er backdoor salad ikke én enkel salat, men et begrep som stammer fra USA og som er en salat som du lager av det du finner (av spiselige ting) når du går ut bakdøra di. Det som var i falcon crest sin backdoor salad kunne også variere litt, men noen ting inneholdt den bestandig: plukket kyllingkjøtt fra stekte kyllinglår, toastede macadamianøtter, ferske fiken og en dressing som var laget av blåmuggost og rømme. Resten av salaten varierte, alt etter hvilke råvarer som var best. Det kunne være gode tomater, ferske asparges, neper.

Lag din egen

Snart begynner det å spire her også, da kan du gå ut å plukke ting til din backdoor salad, hva med brennesle, seiersløk, vassarve, skvallerkål, fuglevikke og geitramsskudd. Prøv å tenke på at salaten skal ha forskjellige konsistenser, da blir den mye bedre. Noe bløtt, noe mykt, noe sprøtt, noe saftig. Også når det gjelder smak, at noe er syrlig, at noe er søtt. Du trenger ikke tilføre bitterhet siden salaten ofte er bitter nok.

Backdoor salad

Oppskriften er til 4 personer

Til vinaigrette:

½ finkuttet sjalottløk

1 ss god eddik – eplecidereddik, balsamico, eller sherryeddik (den vanlige husmoreddiken på 7% kan du la stå)

4 ss god olivenolje

Ostedressing:

1 dl rømme eller creme fraiche

2-3 ss blåmuggost – for eksempel roquefort, kraftkar eller gorgonzola

Til selve salaten:

Assortert salat – for eksempel: ¼ crispisalat, ½ lollo rosso, litt ruccola, 1 vestfoldsalat og en hjertesalat

3 friske fiken delt i 4 båter – får du ikke tak i fersk kan du bruke tørket, men fersk er best altså

En god neve macadamianøtter

En god neve assorterte urter som for eksempel: basilikum, estragon og gressløk – her funker alle urter egentlig

Plukket kjøtt fra 3 stekte kyllinglår

1. Begynn med dressingen og vinaigretten. Vinaigretten er dødsenkel. Kutt løken og bland den med olivenolje og eddik. FERDIG. Ostedressingen er og ganske enkel. Smuldre osten i en bolle. Ha i rømme eller creme fraiche. Kjøre dette sammen med stavmikser. Ikke kjør for lenge, da kan den sprekke. Den skal bare bli nesten glatt, litt klumper er helt ok.

2.Så nøttene, ha de en stekepanne og sett den på varmen og toast dem til de blir gyldne og fine. Bare husk å riste på stekepannen innimellom slik at de blir jevnt toastet. Strø på litt salt og så er de klare til servering.

3. Salaten trenger veldig ofte en runde i vann. Iskaldt vann! Iskaldt vann gjør to ting, den vasker salaten, og den gjør salaten friskere og sprøere. Og det er viktig, dvask salat er ikke noe gøy. En annen ting som gir dvask salat er kniven din. Salat skal nemlig ikke kuttes, men rives, da holder den seg mye bedre. Når salaten har fått badet i iskaldt vann i et par minutter, tørker du den i en salatslynge. Har du ikke salatslynge, så burde du skaffe deg en. Eventuelt tar du et kjøkkenhåndkle og legger salaten midt på håndkleet. Ta tak i alle hjørnene og sleng håndkleet rundt som om du øver på å kaste slegge.

4. Urtene kutter du med en kvass kniv og la kniven kutte, ikke bruk så mye styrke. Da presser du bare ut all juicen av urtene og urtene blir slappe og mister mye smak. Om fjøla di er grønn etter du har kuttet urter har du brukt for mye kraft, grunnen til at du har brukt for masse kraft er ofte fordi du har en skikkelig sløv drittkniv. Kjøp deg en god kniv! Det blir så mye artigere å lage mat! Og når du først har lagt litt penger i en skikkelig kniv, ikke vask den i oppvaskmaskin, og ikke sleng den i skuffen sammen med alt kjøkkenutstyret du aldri bruker. Da blir den like sløv som den gamle drittkniven din på en uke. Ta vare på kniven din og den holder seg kvass lenge, jeg lover!

5. Montering. Ha alt i en bolle utenom dressingen og vinaigretten. Jeg liker å ha vinaigretten på «fra toppen» da renner den igjennom salaten og man slipper å blande salaten så mye. Jo mer du blander jo mer juling får salaten, får den juling blir den slapp, blir den slapp blir den kjip, blir den kjip blir den ikke god, og blir den ikke god spiser du fryst pizza neste gang du egentlig skulle spist en digg salat! Så vend salaten forsiktig sammen med vinaigretten. Løft den over i en serveringsskål og dra over godt med blåmuggostdressingen.