"Once" er en irsk film fra 2007.

Vi møter en navnløs gatemusikant på gatene i Dublin. Han jobber i pappaens støvsuger-reperasjonsbutikk innimellom opptredener med gitaren på gata i Dublin. Han møter ei jente, en immigrant fra Tsjekkia på gata. De oppretter et vennskap og begynner å spille og synge sammen. Det ender opp med at de to lager en demo sammen.

Mens de spiller inn demoen går de gjennom livet og kjærligheten sin til hverandre og oppdager en gryende fascinasjon til hverandre også.

Dette høres kanskje ut som en hvilken som helst kjærlighetshistorie. Men, ta mitt ord for det. "Once" er alt annet enn typisk.

Hansard briljerer

En av hovedgrunnene til at "Once" skiller seg ut er musikken til Glen Hansard. Han har vært med å skrive de fleste sangene til musikalen. Han spiller også hovedrollen i filmen som den navnløse gatemusikeren.

Med låta "Falling slowly" vant også filmen utrolig nok en Oscar i 2008 for beste originalsang. Det er litt av en prestsjon for en irsk film med et lite budsjett på 150 000 dollar.

Med seg som sin partner har Hansard Markéta Irglová. Den  Tsjekkiske jenta var kun 17 år da filmen ble spilt inn, men gjør en enestående opptreden som den navnløse jenta.

Lavbudsjett

Hansard skulle egentlig ikke spille hovedrollen, men den var tiltenkt et større irsk navn, nemlig Cillian Murphy kjent fra 28 dager senere, Inception og Batman-trilogien til Christopher Nolan. Han trakk seg imidlertid ut og dermed forsvant også mye av pengene til prosjektet. Hansard takket da ja til å spille hovedrollen, uten noen stor skuespillererfaring.

Og denne serien med uforutsette hendelser gjør også filmen såpass spesiell. Den er spilt inn i Dublins gater, ofte med håndholdt kamera, ofte uten at de som går i gatene vet om at det filmes. Det gir den umiddelbart et autentisk preg, uten egentlig å prøve.

Det andre som trekker filmen opp er den fantastiske musikken til Glen Hansard. Han er en velkjent singer songwriter i USA og Irland, men kanskje ikke så kjent her hjemme hos oss. Men jeg kan nesten garantere at de som følger anbefalningen om å se denne filmen vil begynne å høre mer på Hansard etterpå.

Nær og annerledes

"Once" er langt fra noen typisk romantisk musikal. Den har substans og den er original på så mange måter. Hadde filmen blitt gjort med mye penger av et amerikansk filmselskap hadde filmen mest sannsynlig blitt ødelagt. Men den enkle tilnærmingen til historien og ideen med å la kjemien mellom de to hovedrolleinnehaverne og musikken tale for seg er det som gjør "Once" til en helt unik filmopplevelse.

Så glem for et øyeblikk at jeg har nevnt det er en musikal og bare gi den en sjanse.

Så er det bare å sjekke ut albumet til filmen og ikke minst Hansards andre soloprosjekter.

Verdt å sjekke ut er også regissør John Carneys Hollywood-prosjekt "Begin Again" fra 2013. Den er en mer polert film, men likevel en film som skiller seg ut på mange måter.

Karakter: 8/10