- Folk kan allerede nå legge inn forslag til hvilken rett som bør kåres til Vesterålens nasjonalrett, eller regionalrett om du vil, sier styreleder i Vesterålen matfestival, Tom Gunnar Aasen.

Tanken er at denne retten skal være en rett enhver vesteråling kan servere med rak rygg og et varmt smil. Når lista er endelig, skal en avstemning på facebook avgjøre hvem som vinner. Og den store kåringen foregår under markedsdagen på festivalen i september.

Les også: Åpner villsaugårder over hele regionen

Samarbeider

Vesterålen matfestival samarbeider i år med Kulturfabrikken, der markedsdagen foregår innendørs i Kulturkafeen og foajeen. I tillegg blir det en rekke aktiviteter ute på plassen.

- Vi håper å kunne fylle plassen helt ned til sjøsida, sier kulturfabrikkdirektør Tone Toften.

På markedet stiller lokale matprodusenter med salg av varer, samt en hel masse smaksprøver.

- Målet med matfestivalen er å fremme mat og aktivitet i alle kommuner i Vesterålen, sier Even Hansen i styret i matfestivalen.

Utstillinger

Med seg på markedet har de også biblioteket, Sortland museum, frivilligsentralen og Galleri Ariblå, som alle har ulike aktiviteter i løpet av dagen. På biblioteket blir det utstilling av koke- og matbøker, mens Sortland museum åpner utstillinga «Sau og ull rundt Nord-Atlanteren». Frivilligsentralen og integreringsprosjektet Mat på tvers skal lage internasjonal mat.

VOL Marked gjentar suksessen med «Spis for en hundrings» fra i vår, der man kunne kjøpe utvalgte retter fra 20 ulike spisesteder for kun hundre kroner.

Sortland og Lofoten villsaulag har også et stort program under festivalen.

Ellers blir det byvandringer, mat for eldre, og for barn, vinsmaking, kokkelering og kurs i regionen under festivalen.