Jeg og kjæresten min begynte i fjor, vi hadde vel femten chiliplanter, ingen vinduer med utsikt, for vinduskarmene var fulle av tomatplanter.

Vi dyrket tre forskjellige typer karse og i år prøvde vi oss på gulrot. Det er noe spesielt med mat man dyrker selv, nesten på lik linje med mat man tilbereder selv, den smaker bedre og alt føles så mye bedre.

Jeg husker at bestemor hadde en liten kjøkkenhage, og i den kjøkkenhagen hadde jeg en liten flekk der hun dyrket neper, kun til meg. Jeg var nemlig, og er fortsatt, veldig glad i de hvite nepene. Mitt beste tilberedningstips på neper lærte jeg av bestemor da jeg var 5-6 og det er det beste tipset jeg har fremdeles.

Dra nepen opp av jorden, tørk av den i vått gress og spis den som et eple. Det er godt, det! Søtt, litt pepperaktig og dødssaftig!

Les også: – Rødbeter funker til mye mer enn sylting

Utendørsdyrking

Mamma og pappa har bestandig hatt kjøkkenhage og i år klinket jeg og hun jeg deler huslån med til med litt utendørsdyrking, vi og. Vi var litt sent ute med å få ting i jorden og da vi først fikk det ble plantene angrepet av latterlig mange kålmøll som har spist opp halvparten av det vi prøvde oss på.

Det er blitt noen reddiker, gulrota er snart på størrelse med en liten spiker, rødbetene ser ut til å trives og jeg er veldig spent på jordskokkene som enda skal få stå litt til. Tilbake til mamma og pappa sin kjøkkenhage. Det er vel mamma som styrer mest med den, pappa har bygd den og mamma dyrker i den. Jeg var barnevakt for denne kjøkkenhagen i en ukes tid i sommer mens de var på båtferie.

Jeg var sikker på at det kom til å gå skikkelig til helvete, spesielt etter å ha sett kålmøllinvasjonen vi ble utsatt for. Seriøst, det så ut som en scene fra Independence Day (den første og den andre til sammen).

Det gikk greit altså, jeg har enda ikke fått kjeft for at jeg har tatt livet av noe. Det eneste som skjedde var at jeg stjal alle grønnsakene til denne teksten. En liten purreløk, fire poteter (de var altfor små, så jeg måtte spe på med noen fra butikken), to neper, to reddiker, en god neve med blomkarse, agurkurt og litt ringblomst.

Les også: – Schnitzel, sykt godt når det gjøres riktig

Ikke vanskelig

Det er ikke så vanskelig å lage mat når man har så gode grønnsaker, du trenger bare få vasket av jorden så er det klart. Men jeg skriver jo den greia her for å dele noen oppskrifter, og det hadde kanskje vært litt kjedelig om hele oppskriften gikk ut på å vaske maten før du skal spise, men så enkelt er det egentlig.

Grønnsaker blir best sånn når de er helt ferske, de trenger ikke noe salt, syre eller olivenolje.

I alle fall når det kommer til neper, reddiker, sukkererter, agurk, tomat, gulrot og alle de fine urtene man kan dyrke. Om du har lyst å lage noe annet godt som passer til masse gode rå grønnsaker så passer det fint med det franskmennene kaller vichysoisse, jeg kaller det potet- og purreløkssuppe. Den er god både kald og varm, og består stort sett bare av, ja du gjetta rett, potet og purreløk. Litt melk og smør også da selvfølgelig.

Har du ikke dyrket noen grønnsaker selv, så er det uansett nå det skal spises grønnsaker, kjøp fra han fyren på torget eller i butikken, bare sjekk at grønnsakene er norske og ferske. Grønnsaker er også ferskvare, de er best når de er helt ferske! I mitt neste liv skal jeg bli bonde, det er de som egentlig lager maten, jeg putter den bare på en tallerken! Det er enkelt å være kokk i Norge med så mange flinke bønder!

– Skål for den norske bonden. Det er du som er den største stjerna!

Rå grønnsaker og blomster fra hagen til mamma med potet- og purreløkssuppe og rugsmuler

Les også: Burgermania

Oppskrift til 4

  • 6 mandelpoteter

  • Det hvite fra en purreløk

  • 1 liter h-melk

  • 1 ss smør

  • 1 god neve blomkarse

  • Litt spiselige blomster (blomkarseblomster, syrin, rose, ringblomst, fiol, agurkurt, squashblomst)

  • 2 neper med stilken på

  • 4 reddiker med stilken på (jeg brukte sånne avlange, men du kan bruke de vanlige også, så lenge de er gode)

  • 3 skiver rugbrød

Les også: Halvar gir ut to kokebøker

Slik gjør du

1. Begynn med potetsuppen. Den kan du lage dagen i forveien, og bare varme opp rett før servering. Du trenger heller ikke å varme den opp, den er nemlig god kald også. Om du bestemmer deg for å varme den opp er det greit å være obs på at den svir seg fort. Dette fordi det er mye stivelse i poteten og stivelse har en lei tendens til å svi seg fort.

Skrell potetene og kutt dem opp i små biter. Del det hvite på purreløken i to på langs og vask den godt, før du grovkutter den. Ha smør, potet og purreløk i en kjele og sett på komfyren på middels varme. La poteten og løken svette sammen med smøret i et par minutter før du heller på halvparten av melken. Hvorfor bare halvparten av melken? Jo, har du i alt kan suppen bli for tynn, og senere når poteten og purreløken har blitt mør skal vi kjøre suppen med stavmikser eller på blender. Da kan du spe med mer melk om den blir for tykk. På den måten kan man lettere kontrollere tykkelsen på suppen. Smart? Jeg synes det i alle fall. Vi du leve litt farlig derimot, kan du ha i all melken, men det er på eget ansvar.

Ja som sagt, når poteten er mør, kjør den glatt. Skal du servere suppen varm, så kan du smake den til med salt og pepper mens den er varm. Skal du servere den kald så venter du med å smake den til, til etter at den har fått avkjølt seg. Dette fordi mat smaker forskjellig ved ulik temperatur.

2. Grønnsakene vasker du godt. Jeg synes det er greit å servere nepene med skallet på, og jeg har faktisk aldri sett noen som har skrelt en reddik. Om det er neper fra egen hage så kan du godt beholde skallet på. Har du kjøpt den i butikken kan det være greit å skrelle. Del dem opp i passe biter og de er klare til servering.

Jeg synes det er fint å servere ferske grønnsaker med stilken på, bare husk å vaske den også godt, spesielt akkurat i «skjøten» mellom grønnsak og stilk, den ligger ofte akkurat i jordoverflaten og her kan det samle seg en del jord. Det er ikke så veldig godt å spise jord…

3. ...derfor skal vi lage noe som ser ut som spiselig jord, og som smaker godt. Rugsmuler! Det er enkelt. Ta noen skiver rugbrød, legg det i stekeovn på 100 grader og sett en sleiv i ovnsdøra slik at den står litt åpen, da slipper man ut dampen som brødet avgir og det vil etter hvert bli helt tørt. Når brødet er knusktørt avkjøler du det og knuser det enten med kjevle eller kjører det til små smuler i blender.

4. Blomstene og blomkarsen er klare til servering, bare plukk dem så tett opp mot servering som overhodet mulig, de kan nemlig bli litt slappe av å ligge for lenge.

5. Legg de rå grønnsakene i en dyp tallerken med stilken opp langs kanten, hell på potetsuppe (varm eller kald, du bestemmer) og strø over rikelig med rugsmuler, pynt med blomster. Tenk deg at det skal se ut som en liten spiselig kjøkkenhage.

Mesterkokk Halvar Ellingsen. Foto: Espen Mowinkel Pettersson