Rammen rundt «The day when you left town» er kjærlighet, samtidig som den er en slags frihetssøken på avveie.

– Folk foretrekker som regel å tolke sanger på egenhånd, derfor bruker jeg ikke å si så mye om innholdet. Det er en slags eufori i stemninga i låta. Det er en glad låt, men har også elementer av angst og savn i seg sier Peer Nic.

Låta slippes på de fleste digitale musikkplattformer torsdag. Låta kan du høre ved å bruke Spotify-spilleren til høyre.

Det er ett år siden han skrev låta, og han har spilt den flere ganger på konsert siden den gangen, men har altså ikke spilt den inn før nå. Låta ble spilt inn i Ocean sound studio på Giske i sommer, etter at Peer Nic hadde spilt på Sommerfesten på Giske.

Inspirert av favoritter

Med seg på innspillingen hadde Peer Nic Andreas Voie Juliebø på trommer, Kjell Audun Holestøl på bass og Jonas Flemsæter Hamre på saxofon. Selv spiller han orgel og gitar i tillegg til vokal.

Lydbildet i låta er inspirert blant annet av et av Gundersens favorittband, amerikanske the War on drugs.

– Jeg ble lamslått av deres lydbilde, sier Peer Nic.

Samtidig er Bob Dylans plate «Street legal», en annen av Gundersens favoritter, inspirasjonen bak instrumenteringa.

– Jeg har jobbet mye med akkorder og linjeføring i denne låta, og fingerspillet er en vesentlig del.

Oppdaga fra sandkassa

Rune Berg, flere ganger spellemannsnominert, og blant annet kjent som gitarist i the Margarets, lekte med sin da 2,5 år gamle sønn i sandkassa ved familiens sommerhus, da Peer Nic gikk på den lille scenen på Sommerfesten på Giske i juli. Sommerhuset er nærmeste nabo til festivalområdet, og Berg hørte glimt fra konserten.

– Det første jeg la merke til, var det fine gitarspillet. Jeg tenkte at dette var ekstremt lovende, sier Berg til SortlandsAvisa.

– Den fineste konserten

Han ante på dette tidspunktet ikke hvem det var som spilte. Ikke lenge etter, begynte et annet band sin konsert på hovedscenen, og den overdøvde Peer Nics konsert.

– Men hver gang bandet på hovedscenen stoppet å spille for å prate, hørte jeg musikken hans igjen. Gitarspillet minte meg veldig om Richard Thompson, en gitarist jeg er stor fan av. I tillegg hadde han nydelig stemme. Jeg skjønte raskt at dette er noe jeg liker godt, og at dette kanskje var den fineste konserten på hele festivalen, sier Berg.

Vel nede på festivalområdet senere på kvelden, spurte Berg rundt for å finne ut hvem denne artisten han hadde hørt var.

– Jeg traff aldri Peer da, men kontaktet han på epost etterpå, og sa at jeg syntes det var en fin konsert, det lille jeg har hørt. Man burde jo egentlig gjøre sånt oftere, gjøre seg litt umake og takke for konserten, sier Berg.

Samarbeider

Etter litt epostutveksling kom Berg og Peer Nic frem til at de ville samarbeide. Berg har miksa «The day when you left town», og skal produsere sortlandsartistens nye plate, og hans første fullengder, med ti låter, som kommer en gang på nyåret.

– Jeg tror at jeg har valgt ut en god blanding av de beste låtene jeg har skrevet de siste fire årene, sier Peer Nic.

Berg er full av lovord om sortlandsartisten.

– Jeg har alltid drømt om tilfeldigvis å ramle innom et loppemarked på et bedehus og finne en fantastisk gitar til kupp-pris. Dette føles litt på samme måte, sier Berg, som er veldig glad for å få være involvert i den nye plata.

– Peer er absolutt moden for ei plate, det er det ingen tvil om. Nå sikter vi oss inn på et bestemt uttrykk, og jeg hjelper til med å hente ut det aller beste fra Peer, sier Berg.

– Lever her og nå

Det er lenge siden Peer Nic har spilt en full konsert i Vesterålen, men han håper at han snart får tid og anledning. De siste månedene har han spilt flere ganger i Tromsø, sist som support for Signe Marie Rustad på hennes plateslippkonsert.

Andre planer fremover er å fortsette å skrive låter, skrive musikk, og spille så mange konserter som mulig. Peer Nic vil imidlertid ikke snakke for mye om framtida.

– Jeg lever her og nå, og det er her og nå jeg skriver den beste musikken. Det kan du sitere meg på!