Alle som har vært i Alpene vet hva jeg snakker om.

Stort sett samtlige lunsjrestauranter i alle slalåmbakker fra Syd-Tyskland til Nord-Italia har en eller annen variant av retten.

Polenta!

Ikke så rart, egentlig – den lune, mettende og velsmakende maisgrøten er nemlig det nærmeste du kommer doping uten å bevege deg inn på ulovlige substanser.

I seg selv smaker ikke polenta så mye, men når du serverer den sammen med en kraftig saus med kjøtt eller pølser blir det en ren lekkerhet.

Polentagrøt

1 dl grovt polentamel

4 dl vann

1 ts salt

1 ss olivenolje

2 ss smør

25 g revet parmesanost

Kok opp vann, hell i salt før du heller polentamel (eller knuste gryn) i en tynn stråle ned i det kokende vannet. Visp nøye slik at det ikke dannes klumper.

Kok opp igjen, rør rundt helt til det tykner. Senk varmen på plata til det laveste og sett på lokk på kasserollen. La grøten småputre i cirka 20–30 minutter til polentaen er helt myk mens du innimellom rører med en treskje.

Når du tar av gryta klikker du i smør og rører inn revet parmesan. Sett til side.

Kjøttgryte med tomat og sopp

4–500 g flatbiff av okse

1 gul løk

2 gulrøtter

2 stilker selleri

250 g sopp

3 fedd hvitløk

2 bokser skinnfri tomater

2 dl rødvin

Salt, pepper, laurbærblader

Skjær kjøtt i terninger, sopp i båter, og finhakk løk, selleri og gulrot.

Fres først grønnsakene myke i olivenolje, brun deretter kjøttet i samme fett. Rør inn soppen og fres videre til denne er gylden og fin.

Krydre og hell på vin og tomater. La koke på svak varme helt til kjøttet er mørt – gjerne et par timer.

Øs opp en klatt polenta på en tallerken. Øs over rykende varm kjøttgryte og topp med hakket persille og finrevet parmesan.

I glasset passer det veldig bra med en norditaliensk rødvin, en fransk blonde øl eller en tysk hveteøl.

Vel bekomme!