Slik får du sprø kylling

Serverer du denne lekre italienske kyllingretten, vil du garantert bli godt likt av både unge og gamle.

RÅVARER: Parter kyllingen i åtte deler og skjær bort ribbein, løst skinn og annet «rusk».

Kultur

Det er noe spesielt med å sette tennene i et saftig stykke kylling med sprøtt og godt krydret skinn.

Uansett hvor du er i verden finner du en variant av nettopp dét høyt oppe på listen over mest populære matretter.

Ikke så rart, kylling er godt, det er billig, det er lettlaget – og det er oftest ganske sunt.

I ukas matspalte serverer jeg en italiensk variant – som visst nok skal være en klosterrett, noe som kan passe godt i påsken.

Sprøstekt kylling

  • 1 hel kylling
  • 1 ss gult sennepspulver
  • 1 ss søtt paprikapulver
  • (1 ss cayennepepper)
  • 1 ss hvitløkpulver
  • 1 ss finhakket salvie
  • 1 ss finhakket timian
  • 1 ss finhakket rosmarin
  • 1 ss finhakket appelsinskall
  • 1 ss finhakket sitronskall
  • 1 ss kvernet sort pepper
  • 1 ss salt
  • 1 dl polentagryn, semulegryn eller sagogryn

Slik gjør du det

Parter kyllingen i åtte deler og skjær bort ribbein, løst skinn og annet «rusk». Bland krydder, zest og gryn i en skål. Velger du å bruke tørkede urter bruker du en teskje istedenfor spiseskje.

Om du vil ha ekstra piff bruker du cayenne.

Smør litt olje på kyllingstykkene og rull dem i paneringen. Pass på å få et tjukt lag som dekker bitene.

Smelt smør i en panne og hell på en lik del olivenolje. Når fettet er varmt, steker du kyllingbitene på alle sider. Ikke stek for mange biter av gangen, da risikerer du at paneringen ikke blir sprø nok.

Legg de stekte bitene over på en stekeplate med bakepapir. Ikke legg dem for tett.

Etterstek kyllingbitene i 200 grader i cirka 15 minutter. Pass på slik at bitene ikke blir tørre. De er passe ferdige når du stikker en tannpirker i den tjukkeste delen og krafta som kommer ut er helt gjennomsiktig.

Server kyllingbitene på en salatseng av ruccola, godt modne tomater og oppskårne artisjokkhjerter. Risle over litt olivenolje og litt sitronsaft.

I glassene passer det aldeles utmerket med en lun Barbera d’Alba eller – om du foretrekker litt mer sødme – en Primitivo fra Salento.

Buon appetito!