– Det kan nok kanskje virke noe stusselig å få 80.000 av 500.000 som det ble søkt om, men støtten er betydelig. Festivalen søkte om 500.000 over fem år, men ordningen er ikke flerårig. Matfestivalen søkte også om midler til «Tangsprell», men det ligger under Sjømatrådet. Derfor er denne støtten absolutt en gladnyhet, sier statssekretær Kjell-Børge Freiberg til VOL.

Han forteller at han mener tildelingen er viktig.

– Den er viktig nettopp fordi de gjennomfører en matfestival der de setter fokus på all den gode maten, inklusive den fantastiske sjømaten vi er omgitt av. Jeg oppfatter dette som en klar å tydelig anerkjennelse av det matfestivalen har gjort over tid, sier Freiberg.

Freiberg er godt kjent med festivalen gjennom flere år som ordfører. Personlig er han glad for at festivalen får støtte.

– Det er en festival jeg stiftet bekjentskap med i ulike format opp gjennom årene. Festivalen bevisstgjør folk de fantastiske matressurser Vesterålen har. Så er det også en festival som tar vare på mattradisjoner. Det er noe jeg setter veldig stor pris på.

– Det aller viktigste med denne festivalen er at den fokuserer på mulighetene for å omsette maten også ut over fylkes- og landegrenser, sier han og fortsetter:

– Dersom vi kan prosessere og selge den lokale maten, gir det også en dimensjon som settes veldig høyt. Vi har jo en god del produkter fra Vesterålen som sendes ut av landet. Her får man en god mulighet til å løfte noen fantastiske produkter ut over landegrensene. Og dette er produkter som verden fortjener en smak av, mener han.

Freiberg mener også at de små produsentene av mat kan utvikle seg gjennom festivalen.

– De møter andre småskalaprodusenter. Gjennom å treffes på en slik arena kan de lære av hverandre og bli inspirert av hverandre. Det er også en viktig faktor. Derfor synes jeg tildelingen er viktig og gledelig for utviklingen av matproduksjon i Vesterålen, avslutter Freiberg.