Den klassiske sausen «Sauce Cafe de Paris» ble oppfunnet på kafeen med samme navn i Genève på midten av 40-tallet, og fortsatt vet ingen utenforstående hvordan de lager den.

Vi vet at den inneholder smør, ansjos, urter og løk. Resten har vi fått gjette oss til.

I ukas spalte skal vi ikke lage sausen, men kryddersmøret «Beurre Cafe de Paris», altså den usmeltede versjonen.

Spør dere meg så er den vel så god som sausen – og mer anvendelig.

Beurre Cafe de Paris

  • 250 g romtemperert smør

  • 15 g Dijonsennep

  • 15 kapers

  • 30 g sjalottløk

  • 20 g bladpersille

  • 20 g gressløk

  • 10 g fersk timian

  • 1 ts tørket estragon

  • 1/2 ts tørket rosmarin

  • 2 fedd hvitløk

  • 4 italienske ansjosfileter

  • 1 ss konjakk eller brandy

  • 1/2 ts Worcestershiresaus

  • 1/2 ts paprikapulver

  • 1/2 ts knust sort pepper

  • Juice fra en sitron

  • Zest fra 1/2 sitron

  • 1/4 ts salt

Slik gjør du det

Legg alt unntatt smør i en mikser. «Blitz» blandingen slik at du fortsatt kan føle strukturen.

Vil du ha luftig smør så visper du det romtempererte smøret med el-visp før du blander inn resten. Vi du har mer kompakt smør dropper du vispingen.

Klatt ut smørblandingen til en «pølse» på et bakepapir, rull sammen, press forsiktig ut luft – og snurr opp endene. Legg i kjøleskap i en time eller to.

Grill en godt modnet og 4–5 centimeter tjukk entrecôte på høy varme i grillpanne. Vri biffen 90 grader slik at du får fint rutemønster. Bruk fem-seks minutter på hver side. Når det pipler ut kjøttsaft på oversiden er den ferdig grillet. La hvile litt før du skjærer kjøttet i skråstilte skiver som du topper med skiver av smøret.

Skjær bakepotet (eller annen «vokset» potet i staver. Legg på bakepapir, risle over olje og steik i ovn på 225 grader i 35 minutter. Snu etter halve tiden.

Skjær zucchini i «stubber». Skjær snitt nesten helt gjennom slik at det ligner en krone – og knytt en hyssing rundt.

Strø over litt salt og olje, og steik i ovn i 15 minutter. Grill raskt i samme panne som kjøttet.

I glasset – en god Crozes-Hermitage fra Rhônedalen i Frankrike!

Bon appétit!