Vi serverer to lekre og smaksrike grillspyd i ukas matspalte, sammen med de klassiske sausens houmous, baba ganoush og ajvar – samt «nasjonalsalaten» tabbouleh.

Kofte kabob

  • 1 dl revet gul løk

  • 1/2 dl griljermel

  • 3 fedd hvitløk

  • 2 ss hakket persille

  • 2 ss finhakket mynte

  • 1⁄2 ts salt

  • 1⁄2 ss libanesisk «seven-spice» (allehånde, pepper, kanel, nellik, muskat, «fenugreek» og tørket ingefær).

  • 1 egg

  • 500 g kvernet lammekjøtt

Bland alt sammen, og la hvile i kjøleskap i et par timer.

LAMMEKJØTTDEIG: Bogkjøtt av lam kvernes og blandes.

Lag avlange «kjøttkaker» som du trer på grillspyd. Press godt rundt slik at de fester seg godt.

Shish taouk

  • 4 kyllingfileter

  • 3 knuste hvitløksfedd

  • 1/2 dl olivenolje

  • 1 sitron

  • 1 ts paprika

  • 3 ss tomatpure

  • 2 dl tyrkisk yoghurt

  • 2 ts «sumaq»-krydder

  • 1 ts salt

  • 1 ts sort pepper

Skjær kyllingfileten i biter på 3x3 cm. Legg i en skål, bland inn vispet yoghurt, olje og krydder. Rør godt rundt. La stå i kjøleskap i minst to timer. Tre dem på grillspyd. Grill!

Tabbouleh

  • 2 dl kokt bulgur

  • 1/2 agurk i små terninger

  • 2 tomater i små terninger

  • i bunt vårløk

  • 3 ss hakket persille

  • 3 ss hakkede mynteblader

  • 1 sitron (saften)

  • 1/2 dl olivenolje

  • Ev. granateplefrø

Bland alt sammen godt i en skål, og la hvile i en halvtime.

Houmous

  • 1 boks kokte kikerter

  • 3 ss «tahini-pasta»

  • 2 fedd hvitløk

  • 1/2 sitron (saften)

  • 3 ss olivenolje

  • 1/2 ts kummin

  • Salt, pepper, paprikapulver

Kjør alt i en god mikser!

SAUSETE: Vi serverer tre forskjellige sauser til vår libanesiske grilltallerken. Fra venstre: houmous, ajvar og baba ganoush.

Baba ganoush

Følg oppskriften til houmous, men istedenfor kikerter bruker du «kjøttet» fra en aubergine som du baker i ovn i en time på 200 grader, samt litt persille.

Ajvar kjøper du ferdig på glass.

Vel bekomme!