Amundsen er én av fem norske representanter som stiller ut på utstillingen Northern Landscape ved Kivipakki Gallery i Jämsä i Finland.

Del av hundreårsfeiring

Utstillingen er en del av feiringen av Finlands 100 års uavhengighet, og er i regi av Finnish Felt Association Filtti. I tillegg til norske og finske filtmakere, er det også deltakere fra Sverige, Danmark og Island til stede.

Amundsen jobber som kunsthåndverker og holder varierte kurs innen kunst og håndverk.

I 2016 vant hun Norges husflidlags produktkonkurranse, «Identitet – idé i tet». Publisiteten rundt dette førte til at hun ble kontaktet med forespørsel om hun ønsket å stille ut ved Kivipakki Gallery.

– Dessverre hadde jeg ikke anledning til å være til stede ved åpningen selv, men det er spennende at arbeidet mitt vil bli vist til et annet publikum enn tidligere, sier Amundsen.

Inspirert av natur og mystikk

Med inspirasjon fra naturen og det mystiske, har hun kalt verket hun nå stiller ut for «Huldrebryllup».

Det er et brudeantrekk laget av en kombinasjon av ull og silke, dekorert med nupereller og perlebroderi.

Tilhørende har brudekjolen et bølgete slep, laget av løse lokker laget av hvit spælsau.

– Ull fra spælsau er svært glansfull og et fantastisk materiale å arbeide med. I dette verket ønsket jeg at spælulla skulle spille hovedrollen, forteller kunsthåndverkeren.

Spælsaueull: – Ull fra spælsau er svært glansfull og et fantastisk materiale å arbeide med. I dette verket ønsket jeg at spælulla skulle spille hovedrollen, forteller kunstneren.

Gammelt med ny vri

Amundsen forteller at hun alltid har vært veldig fascinert av gamle håndverksteknikker, og hun er svært opptatt av å ta vare på disse. Nupereller, en håndarbeidsteknikk der man lager ringer og buer, som igjen er laget av knuter, er en av disse teknikkene som står i fare for å bli borte.

– Jeg liker å se nye muligheter i teknikker og materialer, samtidig som man bevarer de gamle tradisjonene.

Dette går igjen i tilbakemeldingene hun har fått når hun har hatt utstilling rundt om i Norge.

– Jeg har fått ganske gode tilbakemeldinger. Folk sier at det ikke ligner på noe de har sett tidligere, forteller Amundsen.

Brud: «Huldrebryllup» er et brudeantrekk laget av en kombinasjon av ull og silke, dekorert med nupereller og perlebroderi. Foto: Lone Amundsen

Mulig utvidelse

Utstillingen vil i utgangspunktet vare i sju uker, fra og med 3. juli, men det er muligheter for utvidelse.

– Det er mulig at mitt verk blir en del av en vandreutstilling som vil gå i de nordiske landene, og da vil den også ende opp i Norge til slutt, forteller Amundsen.