Kontrastene er store fra det hektiske, rocka turnélivet Synne Stenersen har levd de siste ukene, til IKEA-turen hun er på sammen med bestemor da VOL tok en prat med henne tidligere denne uka.

– Det er nesten mer action her enn på Metallica-turné, men man må vel sette av tid til sånt når man har besøk av vesterålinger i Oslo, ler hun.

Turnerer gjennom hele året

Søndag landet Stenersen i Oslo. Eller, vel, landet har hun vel strengt tatt ikke gjort enda, i alle fall ikke mentalt. For øksnesværingen, som jobber som monitortekniker for Kvelertak, er fortsatt litt «hodetullat», som hun selv sier, etter å ha turnert rundt i Europa med bandet, som oppvarmingsband for Metallica, de siste to ukene.

Synne har ansvar for at musikere og crew hører seg selv mens de står på scenen. Foto: Vidar Landa, Kvelertak

Nå har de vært i Frankrike, Nederland, Belgia og Tyskland. De skal turnere sammen jevnlig gjennom de neste månedene, med to uker av gangen i totalt fire omganger. I slutten av oktober står England for tur, før de igjen skal innom Frankrike og Belgia. I vinter står Sør-Europa på planen.

– Saken er den at Metallica ikke vil gjøre så mange gigs, men vi skal altså turnere fram til mai neste år, sier Stenersen.

Raskt og organisert

Det at hun arbeider som monitorteknikeren til Kvelertak vil si at hun sørger for at musikerne på scenen hører seg selv og de andre musikerne. En vanlig jobbhverdag starter i 13-tida når band og crewet, som består av fem personer, kommer til arenaen.

– Da ser vi på arenaen, og prater med crewet til Metallica, som består av «noen hundre» folk - de har én person til hver oppgave.

Arenaene de jobber på er av den større sorten. Foto: Vidar Landa, Kvelertak

Deretter skal utstyr lastes inn på arenaen og opp på scenen. Det lokale crewet på arenaen må organiseres, noe som, ifølge Stenersen, kan være en utfordring.

– Vi må prøve å gjøre dette så raskt og så organisert som mulig, men det er ikke så lett når man for eksempel har med seg 20 franske folk som ikke kan engelsk, og skal forklare dem hva som må gjøres, sier Stenersen.

Bor i bussen

Etter lydsjekk er det bare noen timers pause før konserten, før det er nedrigg og tid for å komme seg videre i turnébussen.

I turnébussen bor band og crew, og de kommer seg videre til neste konsertsted mens de sover.

– Det er veldig effektivt, så det er kanskje derfor alle turnerende band gjør det sånn.

Metallica spiller sine konserter annenhver dag, og de dagene det ikke er konsert med Metallica, spiller Kvelertak på ulike klubbshow i nabobyene. De siste to ukene har Stenersen hatt én fridag.

– Bandet kunne sikkert ha spilt konserter hver kveld, men for oss i crewet blir det vel intenst.

Synne Stenersen fra Myre turnerer med Kvelertak. Det neste året er de oppvarmingsband på Metallica sin Europa-turné. Foto: Vidar Landa, Kvelertak

«Starstruck»

Produksjonen som Metallica nå reiser rundt i Europa med, gjør at turneen rangeres som verdens største.

– Det har vært helt vilt, rått ...

Stenersen ler og lar ordene henge i løse lufta.

– Det er så absurd. Man kjenner til bandet så godt, og så ser man plutselig bandmedlemmene gå forbi, og at de stopper på backstagen og sier til Kvelertak at det var kult. Som lydtekniker er det en bra greie for meg at jeg vanligvis ikke blir starstruck, men jeg blir det når det er dem.

– Også på dag 14 på turné?

– Ja, også på dag 14.

Tatt godt imot

Hun skryter veldig av bandene, både Kvelertak og Metallica.

– Det er veldig typisk for sånne oppvarmingsband at man blir behandlet litt dårlig på turné. Vi så for oss at vi kom til å bli nedprioritert, og å få kjempedårlig plass. Men så er Metallica fan av Kvelertak, så vi møter skikkelig godvilje der, og det er skikkelig digg, sier Stenersen.

For Stenersen er dette drømmejobben.

– Dette er den kuleste jobben jeg kan ha. Jeg er så glad i bandet, de er så bra folk. I tillegg er det bra at det ikke er for lange turneer, for da rekker vi ikke å begynne å hate hverandre, ler hun.