Atelier Nøss ligger på yttersida av Andøya. Her kan folk finne abstrakte malerier, trykk av fugler i uendelige farger og fotografier som har fanget naturen på sitt beste.

En familie på fire har skapt sin egen verden i en liten bygd, en familie som har funnet hver sin egen måte å utrykke seg på.

Det knirker idet jeg går opp den slitte trappa i det ombygde fjøset som nå er Atelier Nøss. Her sitter Siri Tollefsen og jobber.

Vokste opp med kunst

- Jeg har alltid hatt ett behov for å utrykke meg. Jeg vokste opp med kunst rundt meg. En del av familieferiene var å besøke gallerier og se på kunst. Jeg syns ofte det var spennende å se på store gallerier og se på andre sine verk, men noen ganger ble det litt kjedelig. Jeg husker at jeg sa at kunst var noe jeg i hvert fall ikke skulle jobbe med, likevel fikk jeg tidlig kjenne på gleden av å skape, noe jeg tror gjorde det naturlig for meg å ende opp med og lage kunst senere.

Siri Tollefsen forteller om barndommen sin. Hun pleide å lage gaver og kort selv, og ble med foreldrene når de dro på ferier og besøkte museum og gallerier. Siri er kjent for fugledesignene sine.

Foto: Christine Tollefsen

Startet med dompaper

- Fuglene var noe som kom etter hvert. De første fuglene jeg lagde var dompaper. Jeg ble invitert til en utstilling, der temaet var jul. Da bestemte jeg meg for å jobbe med dompapen og resultatet ble stiliserte trykk av fugler på tekstil. Senere begynte jeg å jobbe mer med digitale verktøy. Til slutt ble det bare sånn at jeg fikk lyst til å jobbe mer med fugler, jeg har en fasinasjon for dem. De er uangripelige. De kan være rett framfor deg, og plutselig tar de tak med vingene sine og forsvinner. De er på en måte alltid rundt oss. De er og veldig fine å jobbe med, jeg liker å finne essensen i formen og hvordan den fungerer. Selv om fuglene er stilisert kjenner folk likevel igjen hvilken art det er.

Siri bodde 20 år i Bergen og jobbet med design og kunsthåndverk, men hun sluttet i jobben og flyttet tilbake til hjembygda.

- Jeg skulle i utgangspunktet bare bo her i ett år, men nå ser det ut som at jeg blir her. Jeg vet jo ikke hva som skjer framover, men for meg føles det riktig å være på Nøss.

Den første generasjonen

Som nevnt vokste Siri opp med kunst rundt seg, noe som kanskje ikke er så rart når faren hennes, Gunnar Tollefsen, er kunstner selv. Han lager maleri og skulpture. Ppå Nøss kan man se bildene og utskjæringene hans stilt ut.

Foto: Christine Tollefsen

- Jeg startet som håndverker, hadde utdannelse til dette. Jeg dro senere til Oslo der jeg på kveldstid tok kurs i tegning og maling. Jeg var rundt 24 år gammel da, og det var nok da jeg begynte for alvor med kunst. Jeg kom inn på kunstakademiet i Oslo og ble inspirert av kubismen og det abstrakte. Undervisningen var mer gammeldags, på den tiden skulle ting være realistiske. Likevel begynte den abstrakte kunsten å komme til Norge, jeg følte at det var dette jeg ble dratt mot. Like etter jeg kom ut av kunstakademiet malte jeg selv mer realistisk, men jeg ble fort lei. Det var ikke noe for meg.

Gunnar bodde i rundt 3 år i Oslo etter han sluttet å gå på kunstakademiet, men akkurat som Siri flyttet han tilbake til Vesterålen og ble boende.

- Om det var så lurt vet jeg ikke, det var ikke akkurat så stor etterspørsel etter kunst her, og det er det for så vidt ikke nå heller. Men bra har jeg hatt det, og jeg driver bare med kunst, det er det jeg trives mest med. Jeg har hatt et godt og fritt liv.

Inspirasjon

Gunnar tror han har vært med på å inspirere barna sine, men han har nok ikke påvirket hvordan de utrykker seg.

– Sønnen min, Espen tar jo bilder, mens Siri driver med design og trykk. Espen vant for eksempel en konkurranse der han fikk utsmykke en kirke i Tyskland. Jeg blir stolt når jeg ser hva de har oppnådd.

På vei ut av galleriet ser jeg nøye på kunstverkene som henger rundt meg, og skulpturene som er plassert i vinduskarmene. Det er nesten noe magisk med å være her inne, det er som om naturen har blitt plassert i et hus, men den viser seg fram i fra øynene til Siri, Gunnar og Espen. Den lille bygda på den lille øya har gjemt en vakker perle, Atelier Nøss.

For ordens skyld: artikkelforfatteren er fjern slektning av familien Tollefsen.