Han satt mandag kveld på første rad da Laterna Magica åpnet 25-årsjubileumet med filmfest i Møysalen i Kulturfabrikken. Årets filmfest var den 25. i rekken, og også den 25. Dahl har overvært.

– Det har skjedd en stor utvikling i denne festivalen, konkluderer han når lyset i salen er slått på, ungdommene har fått sine velfortjente filmpriser og publikum er på vei ut.

Har fått midler

Dahl mimrer tilbake til oppstarten for 25 år siden. Den gang ble filmen «Herman» vist, filmen som er basert på Lars Saabye Christensens bok med samme navn.

Det var ikke selvsagt at det skulle bli filmfestival i Vesterålen, men det hele ble jobbet fram av kinosjefene i regionen under et møte. Som primus motor, Hilde Hansen, sa i sin åpningstale mandag kveld: «– Vi lager filmfestival! sa en kinosjef med stjerner i øynene».

En rekke priser ble delt ut under Laterna Magica mandag kveld. Foto: Sanna Drogset Børstad

Likevel, det skulle ta tid og overbevisning for å få det til. Det var i utgangspunktet Sortland kino som sto bak festivalen, som da foregikk i den gamle kinoen i rådhuset. Senere kom regionrådet og kultursamarbeidet inn i bildet, og tok etter hvert over regien.

– Vi har fått tilskudd til dette prosjektet nesten hvert år, sier Dahl.

– Blant annet har vi fått penger til innkjøp av kamera, som har blitt lånt ut til skolene, legger han til.

Barn foran og bak kamera

For det er jo nemlig sånn at Laterna Magica er for barn og ungdommer. De ulike filmprisene som deles ut, gjøres det i ulike aldersklasser, alle for ungdommer.

Og det er mange av dem som har vært deltakere på Laterna Magica som barn, som i dag jobber profesjonelt med film. I en video med hilsener til 25-årsjubilanten kommer det gratulasjoner fra en rekke filmpersonligheter fra Vesterålen, som Erik Treimann, Solveig Melkeraaen, Edvard Karijord, Torfinn Iversen og ikke minst Laterna Magicas beskytter, Bjørn Sundquist.

Iversen-høydepunkt

Nettopp Torfinn Iversen står igjen som et av høydepunktene i Laterna Magicas karriere, for Odd Roger Dahl.

– Han var jo nabogutten min, og den første i festivalen som laga tegneserie, minnes Dahl.

Et av hans prosjekter, filmen «Gaute paa Bjerget» som kom i 2000, ble delvis spilt inn i hagen til Dahl.

– Den filmen var vel den første Torfinn laga. Den er veldig fin, og det ligger mye arbeid bak den. Jeg husker at det var noen gutter som drev og rullet på et hjul oppe i veien på hjemplassen min, sier Dahl om innspillingen av filmen.

Torfinn Iversen har tidligere i år gjort seg særdeles bemerket med filmen Oskars Amerika.

Trakk filmen inn i virkeligheten

Et annet av Dahls høydepunkter er det også Torfinn Iversen som står bak:

– Det var en film der handlinga endte i kinoen. Og akkurat da de kom frem til kinosalen, der vi satt, så banka det på døra! sier Dahl.

– Det var veldig artig.

Kim-Remi Kjesbu tok imot pris for filmen Landstrykeren, som vant pris i klasse tre mandag. Foto: Sanna Drogset Børstad

Filmfestivalen har vokst veldig på disse 25 årene, og interessen har blitt større. I år var det hele 41 bidrag. I 2011 var rekordåret, med hele 71 innsendte bidrag.

– Vi ser jo at film blir bare viktigere og viktigere, sier Dahl.

I år trekker han frem vinneren i klasse tre, «Landstrykeren», som en veldig god kandidat.