Åpningen av kulturfabrikken skal være en fest for folket.

– Helga starter med folkefest i gatene og på torget. Alle inviteres så til å være med i et opptog som ender utenfor Kulturfabrikken. Kvitbrygga og Rødbrygga vil være åpne, forteller Toften.

Utenfor Kulturfabrikken vil en spesiell seremoni markere åpninga.

– Vi ønsker å sammenføye ting, som skal gjøres i en seremoni med blant annet barn, en samisk representant og en representant for våre nye landsmenn, sier Toften.

Klokken 14 åpnes dørene og huset vil fylles med folk. Inne i foajeen blir det musikk, dans og drama av elever ved kulturskolen, samt at en kunstplakett skal avdukes. I hver krik og krok blir det aktiviteter, underholdning, liv og røre. Lørdag ettermiddag åpnes Gunnar Tollefsens utstilling, og på kvelden blir det dansefest i Kafé Pause.

Kvalitetskultur

På søndag blir det en storstilt åpningsforestilling, med noe av det beste innen vesterålsk kunst og kultur. Blant aktørene finner vi navn som Marianne Meløy, Steinar Kjeldsen kvartett, Hugo Hilde, Teaterklubb ’81, Rose Reinsnes, Maria Solheim og Sivert Høyem. Sivert Høyem skal i tillegg spille en helt egen konsert, med band mandag 20. oktober.

Selv gleder Toften seg mest til å se smilene på alle ansiktene i Kulturfabrikken i helga.

– Jeg må nok snike med meg et lommetørkle. Jeg kommer til å bli veldig rørt, så jeg vet ikke helt hvor jeg skal sitte i salen så ingen ser meg, sier Toften og utdyper;

– Det er fantastisk å se alle medarbeiderne som jobber lange dager med stor entusiasme, fordi de har tro på det vi gjør. Det blir stort å se mennesker dele gleder for det vi har i Vesterålen. Det er her i Vesterålen det skjer, nå er det hos oss, og det er vårt.

– Hvis det fremdeles er noen som har gavebrev til åpningsforestillinga som de ikke har byttet inn, må de ta kontakt umiddelbart. Fristen har gått ut, men vi skal se hva vi kan gjøre. Samtidig kan vi ikke love noe, sier Toften.

Gode tilbakemeldinger

Nå er det ganske nøyaktig et halvt år siden Kulturfabrikken startet opp med prøvedriften. Tilbakemeldingene har så langt vært veldig positive.

– Folk har vært flinke til å komme innom, og de har følt at det er en plass de vil komme tilbake til. De har sluttet opp om arrangement, kjøpt billetter og gitt gode tilbakemeldinger. Vi er veldig glad for de som kommer med tips og vi liker positiv og konstruktiv tilbakemelding, Vi er opptatt av at det skal være en dialog, sier Toften.

Nå har de brukt det siste halve året på å bli kjent med huset.

– Vi har oppdaget nye ting, måter å bruke huset på, og nye synergier. Fremover vil vi fokusere mer på langtidsplanlegging. Kulturfabrikken som foretak har ansvar for hele kulturetaten. Vi har mange forvaltningsområder, og det er flere oppgaver som vi skal ta tak i framover, sier Toften.

Optimisme og fremtidstro

Prosessen frem til snorklippingen har vært lang og omstridt, men nå når byens praktbygg endelig er klar for den offisielle åpningen, levner det liten tvil om betydningen Kulturfabrikken allerede har for Sortland.

– Det betyr enormt mye, for hele Vesterålen. Det betyr optimisme og fremtidstro. Det betyr at det skal være innhold i livene til de som bor her, både nå og den oppvoksende slekta. Det er dette som skal til for å bidra til vekst i regionen og landsdelen, sier direktør for Kulturfabrikken, Tone Toften.

Hun tror at et tilbud som Kulturfabrikken kan være med på å overbevise folk om å flytte heim – eller hit.

– Jeg tror ingen andre steder i landet har et konsept med det mangfoldet vi har, sier Toften og nevner blant annet bibliotek, voksenopplæring, kafé, museum, frivilligsentralen, gjennomgang til newtonrommet, og kulturskole.

– Det er unikt, og gir muligheter for framtida.