Renhold, forsikringer og rentekostnader er i dag på rundt 12,2 millioner kroner. I dette beløpet er også utgifter til kommunens voksenopplæring.

- Trekkes det fra, er kostnaden på rundt 11,3 millioner kroner. Dette var utgifter Sortland ikke hadde i 2013. I tillegg er det to leieavtaler som med stor sannsynlighet vil falle fra, sier Johnny Kvalø, økonomisjef i Sortland kommune.

Tapte leieinntekter

Kvalø sikter til tapte leieinntekter fra Blåbyen Hotell og Kafé Pause.

- Vi velger å legge til grunn at kommunen ikke får inntekter fra disse leietakerne, sier Kvalø.

I alt vil det utgjøre 2,7 millioner kroner årlig.

Dermed er summen oppe i 14 millioner kroner i kostnader årlig.

”Sparer” to mill.

­- Hva med samdriftsfordelene som kommer når flere offentlige instanser er samlet under samme tak og kan dele på enkelte utgifter?

- Husleie til biblioteket og husleie for voksenopplæringen er borte, men de får en andel av det som ligger i det store bygget. Kulturfabrikken må jo tenke ut fra at de er en kommersiell aktør som må forsvare utgiftene sine. Selv om voksenopplæringen er en kommunal virksomhet, må de betale den leien som utleier tar for lokalitetene, forklarer økonomisjef Kvalø.

- Hva sparer kommunen årlig på samdriftsfordeler som kommer av å ha bygget Kulturfabrikken?

- På sparket kan det være vanskelig å si noe eksakt, men sier du to millioner kroner på sikt, er du kanskje innenfor, sier Kvalø.

Dermed vil totalbelastningen ekstra per år være i overkant av 12 millioner kroner.

Månedelig kostnad

Det tilsvarer rundt 1.200 kroner årlig per innbygger i Sortland kommune.

Dersom hver sortlending skulle få denne regningen servert månedlig, ville den være på 100 kroner.

Til sammenligning koster et abonnement på musikkstreametjenesten Spotify 99 kroner, mens månedsabonnementet på videostreametjenesten Netflix koster 79 kroner.

Deles TV-lisensen opp, vil den koste rundt 228 kroner måneden.