I dag ble det kjent at sortlandsforfatter Mikkel Bugge er nominert til Brageprisen 2014. Bugge er nominert for novellesamlingen «Tauet», som han ga ut tidligere i år.

Bugge er nominert i åpen klasse: noveller og essays. De andre nominerte i samme klasse er Thomas Lundbo, Pål Norheim og Ingvild H. Rishøi.

Fornøyd Bugge

- Det er helt utrolig, dette hadde jeg aldri trodd. Jeg er helt over meg, dette er helt fantastisk. Det er veldig gøy å være nominert, sier en tydelig glad Mikkel Bugge på telefon til VOL.

Han setter stor pris på anerkjennelsen.

- Dette kjennes som et løft i mitt forfatterskap. Jeg synes det er veldig morsomt å være nominert sammen med Ingvild (Rishøi, journ. anm.), da vi debuterte samtidig og har fulgt hverandre. Jeg håper at en av oss vinner, og så håper jeg jo at det blir meg, det må være lov å si. Men jeg unner henne prisen også, sier Bugge.

Hedre forfatterskap

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut på Dansens hus i Oslo den 18. november kl. 17.00.

Juryen består av Anne Lise Jomisko, Olaf Haagensen og Bjarne Robberstad. Deres begrunnelse for nominasjonen er som følger:

«Du smeller hodet i glassdøra idet du springer inn for å hente tvillingene som er på vei over til den djupe enden av bassenget.». Slik åpner den første novellen i Mikkel Bugges Tauet, der en alenemor forsøker å gjenvinne kontroll over livet med en «kalottliknende» hatt. Setningen er karakteristisk for Bugge, som med sin språklige spenstighet og vilje til å eksperimentere, like gjerne skriver i andresom i første- eller tredjeperson. Setningen illustrerer også hvor effektivt Bugge evner å sette oss inn i en situasjon, enten vi befinner oss et sted i India, Jemen, Tyrkia, Nord-Norge eller på Tøyenbadet i Oslo. Til sammen danner de elleve novellene i Tauet et lokkende og på samme tid forstyrrende univers, der vi møter mennesker som mister eller er i ferd med å miste grepet, og som flykter eller forsøker å gjenvinne kontroll. Fortellingene graviterer som regel mot noe absurd, komisk eller katastrofalt, men forblir alltid uforutsigbare.