Kommende torsdag har konsertforestillingen "Jævla nordlendinger" premiere i Bodø, der søkelyset rettes mot lyrikeren Harald Sverdrups diktning. Forestillingen er et samarbeid mellom Nordland teater og Musikk i Nordland.

Midt opp i det hele står musikeren Maja Bugge fra Sortland. Hun har nemlig skrevet musikken til 16 av lyrikerens dikt, som blir fremført av skuespilleren Thor-Inge Gullvåg og akkompagnert av en kvartett med håndplukkede musikere, inkludert Bugge selv.

Stillferdig dikter

Bugge forteller at initiativet til konserten kom fra Musikk i Nordland som vill at hun skulle komponere tekster til Sverdrups musikk.

– Jeg hadde ikke god kjennskap til Sverdrups diktning før jeg ble spurt, men har stadig fått mer kunnskap om hans lyrikk under arbeidet med forestillingen.

Jeg ble særlig fascinert av hans ydmykhet og nærhet til naturen. Han var en stillferdig lyriker som ikke ropte høyt, og jeg føler at hans lyrikk kler min musikk på en fin måte.

Musikken i forestillingen vil spenne fra fengende rytmer til klanglige lydlandskaper og vakre melodier. Musikken til Bugge blir ofte beskrevet som optimistisk og tilgjengelig.

– Jeg søker hele tiden etter nye lyder og klanger og er veldig opptatt av møte mellom tekst og musikk. Dessuten er det veldig proffe musikere jeg har med meg, så dette blir nok en fin forestilling, tror Bugge.

Tittelen på forestillingen er for øvrig hentet fra diktet "Øvelse i hjemlig diskriminering".

Turnè

Bugge bor for tiden i England, der hun jobber som musiker. Hun prøver likevel å besøke Sortland og Vesterålen så ofte hun kan.

– Foreldrene mine bor der, så jeg prøver å være hjemme når jeg har andledning, sier hun.

Og det trenger ikke å bli så lenge til neste gang, for selv om "Jævla nordlendinger" ikke kommer til Sortland i første omgang, opplyser Bugge at det jobbes med å få til en turne i Lofoten og Vesterålen neste år.

– Vi prøvde å få det til nå, men programmet ble for stramt. Da satser vi heller på å gjøre det over nyttår, sier Bugge.

Livsdyrker

Harald Sverdrup var født i Buksnes i 1923 og regnes som en av etterkrigstidens mest intense norske lyrikere. Ifølge Sverdrups Wikipedia-biografi, er stilen hans preget av en varm erotikk, og av kunnskap og kjærlighet til naturen.

Et tema som stadig gikk igjen i diktningen hans, var den brutale rovdriften på naturen, og han angriper samfunnsutviklingen i flere av sine dikt. Noen av diktsamlingene hans er blant andre "Drøm og drift", "Sang til solen", "Grønn Kalender" og "Fugleskremsel".