Midt på 80-tallet turnerte han i de innerste fjordtarmer i Nordnorge som Stoney Albright - uten all verdens hell. Publikum kom bort til til ham etter konserten, og takket ham på dårlig engelsk for «good singing».

Ikke alle ble like glade da de skjønte at han ikke var den garva amerikanske blues-gitaristen han hørtes ut som - han var en jovial fyr fra Troms som het Steinar Albrigtsen.

Så bytta Steinar ut Stoney med cowboyhatt og fingerspill. Han ble Norges egen «cowboy» i 1990 da han vant spellemannprisen og solgte 180.000 av plata Alone Too Long

Musikerpar

Fredag kveld får Kulturfabrikken på Sortland besøk av både Steinar Albrigtsen og Monica Nordli. De to møttes i studio høsten 2007, for innspillingen av duetten «A Sillion Stars». Samme år ble den utgitt på plata «Moment of Peace».

De to artistene utviklet et musikalsk samarbeid med påfølgende turneer i Norge. I 2011 gav de ut sine første soloalbum på norsk, «Fotfeste» og «Bilda fra ei anna tid». Platelanseringene førte til en ny norgesturné med tittelen «Dobbelt Norsk». Turneen høstet svært god kritikk fra publikum og journalister, og oppfordringer om å utgi en felles plate, satte spor.

Gikk i studio

Etter at de giftet seg i fjor, bestemte de seg for å gå litt utradisjonelt frem. I stedet for å dra på en tradisjonell bryllupsreise, dro ekteparet i studio. Utstyrt med penn og papir, og hver sin gitar, trillet låtene frem.

I september 2014 slipper ekteparet den endelige plata, med tittelen «Ein dag». Plata inneholder både originale låter, så vel som gjendiktninger av amerikanske folkesangere som Vince Gill og Emmylou Harris. Nordli/Albrigtsen har en forkjærlighet for country, folk og bluegrass – sjangeren. Dette gjenspeiles også i plata. Teksten står sentralt, ikledd melodiøse refreng og elegant instrumentering. Tilsett en porsjon melankoli og en klype nord-norsk ærlighet, så skulle du ha oppskriften på en lun, musikalsk og sjelelig opplevelse.

Live er Steinar og Monika en særdeles behagelig opplevelse. Alle de store hitene til Steinar er selvfølgelig med i repertoaret. Man syr sammen en miks av krem gitarspill, nydelig tostemt sang, Steinars kompetente munnspillhåndtering, verbale krumspring samt en dose godt humør og spilleglede.