VOL skrev torsdag om at flere av regionens rådmenn i sine forslag til neste års budsjett, har foreslått kutt i midler til Vesterålen regionråd. Hvis kuttforslagene blir stående, mener administrasjonen i regionrådet at konsekvensen blir oppsigelser og nedlegging av både bokbussen og regional turistinformasjon.

Vil sløyfe kulturavtale

Det kommer for Vesterålen regionråd ikke bare kuttforslag fra kommunalt hold, men også fra fylkeskommunen. Da fylkesrådet i Nordland denne uken la frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan, foreslår også de kulturkutt som rammer regionale tiltak i Vesterålen. Tilskudd til regionale bokbusser foreslås redusert fra 2017, og tilskudd til regionalt kultursamarbeid i Vesterålen er foreslått avviklet fra 2016.

Sistnevnte tilskudd er en kulturavtale mellom fylkeskommunen og Vesterålen regionråd på 200.000 kroner årlig.

Kulturkonsekvenser

- Det høres kanskje ikke mye ut, men det er midler som betyr veldig mye for oss, sier daglig leder i kultursamarbeidet i Vesterålen, Vibeke Suhr.

- Denne støtten har en lang historikk. Helt fra kultursamarbeidet ble etablert har fylket bidratt. Vi har ingen fylkeskommunale institusjoner her, og har en lang tradisjon på regionalt kultursamarbeid. Det har vært argumentet for å opprettholde støtten, sier hun.

En avvikling av tilskuddet fra fylkeskommunen vil få store konsekvenser for utviklingen av nye kulturprosjekter i Vesterålen, mener Suhr.

- Kommunene i Vesterålen finansierer bare 30-35 prosent av våre utgifter. Å ha en fast avtale med fylket på 200.000 kroner har gjort at vi har kunnet utvikle prosjekter før vi har fått på plass ekstern finansiering. Det har betydd mye.

For ett år siden forsvant også utviklingsmidler da støtten til Vesterålen Utvikling ble fjernet.

- Om det nå blir kuttet i midler både fra kommunene og fra fylket, blir konsekvensen trolig oppsigelser av ansatte og nedlegging av tjenester under Vesterålen regionråd, sier Suhr.

Orkesterkutt

Fylkesrådet har også foreslått et opphør av tilskuddet på 350.000 kroner til Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO), noe daglig leder Ingmar Wåhlberg fra Bø beskriver som dramatisk.

- Om vi ikke er i sjokk, så er vi veldig overrasket. Vi har ikke fått noen tegn på at det skulle kuttes i tilskuddene til LVO, sier Wåhlberg.

- Flere kulturelle prosjekter som har blitt bygget opp over tid, stein for stein, kan nå bli skadelidene av kuttforslagene fra fylket, sier Wåhlberg.

LVO ble stiftet i 1975 av amatørmusikere i Lofoten og Vesterålen, og har siden da vært det eneste fulltallige symfoniorkesteret i de to regionene.

- LVO har vært et av de store regionale prosjektene i Lofoten og Vesterålen, der kommunene har bidratt med penger per innbygger, og hvor fylket har vært en viktig bidragsyter. Det har gjort det mulig for oss å presentere symfonisk musikk på steder som ikke uten videre får store kulturelle arrangementer, og det har gitt et tilbud til profesjonelle musikere, samt dyktige barn og unge.

- For oss kan et kutt som dette i verste fall sette hele prosjektet i fare, avslutter Wåhlberg.