Torsken er livsviktig for mange kystregioner, blant dem Vesterålen, og denne utstillinga hyller torsken og viser dens mangfoldighet. Torsken er ikke bare lutefisk, mølje, bacalao og boknafisk, men også blant annet samfunnsbygger, verdipapir, miljøsymbol, husdyr og politisk stridstema.

Utstillinga lar oss bli kjent med havforskning, matlaging, eksportinntekter, fiskeriforvaltning, kommunevåpen, den norske fiskeflåten og mye, mye mer.  De mange flotte fotografiene, blant annet av Lennart Nilsson og Kåre Kivijärvi viser torskens plass i folks hverdag.  Du kan også se filmklipp der blant annet en økonom, en fisketilvirker, en designer og en kokk forteller om sitt forhold til torsken. Kjente samfunnsaktører som Arne Luther og Ottar Brox uttaler seg også.

Her er også plass til humor og spissformuleringer. Selvfølgelig kan du nynne til den udødelige videoen «Se torsken!» med KLM/Brødrene eller stemme i «Kor er hammaren Edvart» med Jack Berntsen.

Gjennom å snurre torsken og se hva «torsketruten peker på», finner du  animasjonsfilmer som morsomt og lettfattelig forteller om torskens ulike ansikt.

I utstillinga treffer vi torsken som handelsvare og som livsnerve, som politisk brennbart tema, som både motstander og forkjemper for norsk EU-medlemskap, som kulturarbeider og som miljøverner.

Til grunn for utstillinga ligger tverrfaglig forsknings- og museumsarbeid. Denne utstillinga viser at de torskene vi ser, er skapt i kulturen gjennom vitenskapens og samfunnets håndtering av den. Vi leser torsken inn i vårt eget samfunnsbilde.

Utstillinga er formgitt av Björn Ed og produsert av Tromsø Museum, og med SE TORSKEN! ønsker museene å være med på å bevisstgjøre de besøkende og skape holdninger til viktige politiske spørsmål i vår tid.

Utstillinga står på Sortland museum til 6. januar.