Det var på ingen måte forutbestemt at det var kunstner Tove Hov Jakobsen skulle bli, selv om hun prøvde seg på kunstskole i Paris. Først ventet flere år som lærer, samt med drift av klesbutikk i Sortland sentrum.

Satset på malingen

Da hun overlevde brystkreft som 45-åring, bestemte hun seg for at nå skulle hun gjøre som hun ville, og bestemte seg for å satse på malingen.

Fredag kveld fikk medlemmene i Sortland kunstforening møte kunstneren, dagen før hennes jubileumsforestilling «Har du fyr?» åpner på hjemmebane.

Utstillingen teller hele 39 bilder, malt i kjente lyse, vårlige fargetoner, sterkt inspirert av impresjonismen.

- Jeg er opptatt av at folk skal smile når de går herfra, sier Hov Jakobsen.

For det er definitivt vårstemning inne i Galleri Ariblå, når Tove Hov Jakobsen stiller ut. På bildene sees både mennesker og natur, og mest fremtredende er kontrasten mellom skjøre blomster og massive fjell.

- Jeg maler ofte blomster som ikke står så lenge, som et symbol på at man må leve i nuet. I kontrast til dette står fjellene, som er stabile, sier Hov Jakobsen.

Vårstemning

Utstillingen åpnes offisielt lørdag, og skal stå i hele tre uker.

- Det er artig å bli invitert til å ha utstilling. De er veldig flinke i kunstforeningen. Nå håper jeg at mange kommer hit for å få litt vårstemning, sier Hov Jakobsen.

Da hennes sønn, Tor Hov Jakobsen, døde for vel 1,5 år siden, tok det lang tid før Hov Jakobsen klarte å male igjen.

- Det var forferdelig å miste han, og det tok lang tid før jeg klarte å male igjen, sier en tydelig beveget Hov Jakobsen.

- Men for han var det viktig at jeg skulle male videre. Da jeg så et bilde av han som 17-åring i et album, ville jeg male han, og det var slik jeg kom i gang med denne utstillingen, sier hun.

Maleriet av sønnen er en del av utstillinga.