Turer, vandringer og kulturinnslag står på programmet når det inviteres til festival med fokus på natur og kultur. Målet er å få til arrangementer i alle kommuner i Vesterålen.

Lyssatt tur i mørket

Foreløpig vil arrangøren ikke lette for mye på sløret, men røper blant annet at de har planer om en lyssatt skumringsvandring langs en bekk på Melbu.

- Vi føler oss snytheldig som kan presentere et arrangement litt utenom det vanlige, sier Siri Johnsen i arrangementskomiteen.

En sti langs en bekk skal lyssettes, og underveis får publikum se ulike kulturinnslag. Inspirasjon har de hentet fra lignende arrangement i Oslo og Bodø, der de også har fått god hjelp fra.

- Det blir veldig sanselig. Naturen er den beste læremesteren vi har, sier Johnsen.

Ny tradisjon?

Titoppersturen på søndre del av Langøya har rukket å bli en tradisjon. Den kickstarter hele festivaluka 6. september. I forkant skal løyper merkes og skiltes bedre, slik at folk kan finne veien over de ti fjelltoppene også utenom arrangementet.

I Øksnes, Andøy og Bø blir det turer på kyststier. Den i Bø har ifølge Bård Melø i Friluftsrådet behov for en oppgradering, noe den skal få i forkant.

- Det er en flott sti, som går både over strand, runde steiner og rækvefjære, sier Melø.

Ellers byr de på seniorturer, fortellinger i friluft, og en del annet som de foreløpig ikke vil røpe. Festivalen blir Kultursamarbeidets hovedarrangement i Friluftslivets år, men håper å kunne gjøre dette årlig fremover.