Jeg har funnet frem til huset til Geir Higraff. Han bor i et helt vanlig nordnorsk 60-talls gjenreisningshus. Sett utenfra er boligen på ingen måte spektakulær. Men jeg vet at huset rommer noen særegne innredningsgjenstander, og at kanskje spesielt kjelleren rommer særlige kvaliteter.

Bla i bildene, og se video ved hjelp av piltastene.

Hus til hobbyen

Jeg blir høflig vist ned i kjelleren, og der nede blir stemningen sakra. Vel, ikke at det direkte minner om et gudshus i kjelleren til Geir. Det er bare det at jeg føler meg i en oppløftet stemning. Det første jeg ser etter å ha blitt loset ned trappene er nemlig en gedigen storskjerm på endeveggen. På veggene er det hengt opp filmplakater som får en cineast og Tarantino-fan som meg til å bli mo i knærne. Jeg kjenner at munnvikene mine trekker seg oppover i retning ørene. Det som får meg til å le høyt er da jeg oppdager hva Geir har gjort med de komfortable stolene han har i "kinorommet" sitt. Frekkasen har skåret ut plass til glassholdere i armlenene. Holderne i børstet metall har han støpt - eller limt ned i stoffet. Du syke tid. Det ser riktig stilig ut, og ikke minst er det praktisk som bare det. Mannen vinner neppe noen pris for møbeldesign, men han har vunnet meg. Og gode venner har han vunnet for lengst.

Privat bryggeri

Sammen med Michael Ulvær og Kurth Christian Sandness driver Higraff det høyst private mikrobryggeriet "Ush". Det velklingende produsentnavnet er ganske enkelt hentet fra forbokstavene i etternavnene til de tre. Det opprinnelige navnet var Mugh Brewery, også det bokstavforkortet etter navnene til de to opprinnelige grunnleggerne Michael Ulvær og altså Geir Higraff. - Vi spleiset på et startsett med nødvendig utsyr, noen femliters fat og et Cooper's Wheat Beer-sett, med ekstra maltekstrakt og flytende gjær. Resultatet var overraskende - hvordan kunne hjemmelagd øl smake så godt? Det føltes som en "flying start". Siden vi fikk så godt øl allerede på første forsøket, så fikk vi voldsom inspirasjon til å øke ambisjonsnivå - og dermed investerte vi i mer utstyr, bedre råvarer og skikkelig gjær, forklarer Higraff.

Smakte så mye bedre

I løpet av den første høsten tilbake i 2009 satte kompisene to ølsett til - en Ipa og et skotsk ølsett fra Munton's. Også disse smakte en god del bedre enn vanlig, norsk industripils, og dermed var karene for alvor hektet på ølhobbyen. Det var i jula jeg for alvor ble klar over karene Higraff, Ulvær og Sandness staselige hobby. I et juleselskap var det en kompis som hadde med seg en flaske merket "Ush", og melding om at den herlige drikken var superlokalt produsert av perifere kjenninger. Siden jeg ikke er uinteressert i godt øl var jeg ikke sein om å takke ja til en klunk. Og Gud hjelpes for en smak...! Aldeles nydelig. Dermed ble det veldig naturlig å spørre om lov til å få komme hjem til Geir for å se på produksjonslokalene.

Ulovlig å selge

I umiddelbar nærhet til hjemmekinolokalene ligger det en minibar. Ja, ikke et tåpelig lite kjøleskap, slik vi er vant til fra hotellrom - men en bitte liten bar, med tappetårn. Fire typer øl serveres med enkelthet, og besøkende herrer kan ta med seg de flytende herligheter, enten til "kinoen" eller til bordet som ligger i serveringslokalene.

- Selger dere noe av alt ølet dere brygger?

- Nei, nei, nei. Det er fryktelig strenge bestemmelser rundt dette med produksjon av øl for salg, så det gjør vi ikke. Men, det er klart vi leker med tanken på å begynne å produsere for kommersiell drift. Det er imidlertid mye som skal på plass før den tid. Det er en god del folk som har spurt om å få kjøpe, og det synes vi jo er stas, sier bryggemestrene. De tre kompisene gjør stadig endringer for å heve kvaliteten på bryggene sine. I 2011 kjøpte de for eksempel en maltmølle, og det gjør at de kan bestille hel malt i større kvantum for å ha på lager. Den maler de selv på en kreativt designet "Reodor Felgen-kvern". I løpet av 2011 brygget karene totalt over 500 liter øl. I fjor var antallet steget til noe over 700 liter.

Tøffe typer - tøft øl

- Dere virker ikke som typene som liker å drikke dere fulle?

- Vel. Enkelte av øltypene vi brygger holder ganske høy alkoholprosent. En av sortene har fått navnet "Lettlurt Tøs". Man blir ganske lettlurt av å drikke for mye av den. Ellers så lager vi øl over et bredt spekter, fra lyst og lett - farlig godt å drikke - til de mer hårete varianter, forklarer Michael Ulvær. En av øltypene har fått navnet "Brutesk" - blandingen av brutal og grotesk.... Navnene på ølet som brygges har ofte ellers variasjoner over været - det nordnorske været. "Brutesk" er en meget kraftig stout med torvrøkt malt og kaffe. Den belgiske witbieren til karene har fått navnet "Snykov" - uklar og frisk. Brown-alen heter "Peiskos", og Ipa-en har blitt omdøpt til "Kuling". Den amerikanske Red Alen har fått navnet "Rustvatn". En snill, fruktig pale ale er blitt til "Sommerbris", mens imperial Ipa har fått navnet "Storm". Karene medgir at de er blitt svært så opptatte av smaken, og mindre opptatt av alkoholvirkningen. Det har hendt at de har kjøpt øl på polet til 260 kroner flasken.

- Det betaler man jo for virkelig god rødvin, og øl er minst like godt. Da må man jo prøve det som går for å være ypperste kvalitet, sier de tre karene.

Fjorten ulike varianter

Siden oppstarten er det brygget fjorten ulike øltyper, sett bort fra de første "amatørforsøkene". Det er belgisk wit, belgisk blond, belgisk brown, tysk hveteøl, pale ale, ipa, imperial ipa, imperial red ale, porter, hairy porter, stout, brutesk, steam beer og brown ale. I naborommet til "kinoen" og minibaren ligger selve bryggeriet. Jeg skal ikke ta på meg å forklare de tekniske detaljene rundt bryggeriprosessen. Slikt finnes det egnede nettsider og andre forum å kose seg med. Jeg nøyer meg med å konstatere at her finnes blant annet en spesiallagd elektrisk kokekjele på knappe 80 liter, med 4,8 kW varmeeffekt. To kjølebokser; en på 51 liter til skyllevann, og en på 68 liter som såkalt "mesketank". I sistnevnte tank blandes og trekkes knust malt i varmt vann for å omdanne malten til utgjærbare sukkerstoffer som gjæren kan spise, og dermed produsere alkohol. Nevnte jeg alt ølet som står på flasker i bryggeriet? Alle de deilige flaskene? Og den nydelige duften av malt og gjær. Himmelsk!