VM i Highland Games:

26. juni - 29. juni - Alsvåg og Bø i Andøy

Noen av verdens sterkeste menn samles i Vesterålen for å konkurrere i øvelser som steinbæring, sleggekast tautrekking. TV2 kommer for å lage tv. Det blir marked, konserter, barneaktiviteter og trolig folkefest slik bare vesterålinger kan lage.

www.facebook.com/vmihighlandgames

Sommer-Melbu

4. juli - 12. juli - Melbu

Det blir ingen sommer uten åtte dagers fullspekket kulturfest på sørsiden av Hadseløya. Tema for Sommer-Melbu 2014 er «Kunsten, livet og nasjonen». På programmet finner du blant annet Kråkesølv, Tord Trudvang, Arne O. Holm, Dag Kajander, Too far Gone og Rikingan.

sommermelbu.no

Blablafestivalen

10. - 12. juli - Sortland

Sortland rockeklubb og Blablafestivalen har år etter år presentert både lokale og «up-and-coming» band for sortlandspublikummet. Magnus Eliassen, Bendik, Kråkesølv og Cold Mailman er band som tidligere har spilt på festivalen, som nå gjør det bra på den nasjonale musikkscena. Sortland-sommerens eneste festival vender trofast tilbake, i år for ellevte gang. Festivalen flytter fra Rødskolen til Kulturfabrikken, og byr på blant annet Ska Patrol, Inge Bremnes, Nora Konstanse, Jesus Fucking Christ, Ayil og Nealspring.

blablafestivalen.no

Reginedagan

20. juli - 27. juli - Bø

Bø viser seg fra sin fineste side, og byr på åtte julidager med kultur i havgapet. Årets festivalprofil er kjendisstylist og bøfjerding Storm Pedersen. Forfatter og sortlending Mikkel Bugge kommer, det samme gjør Anne Grete Preus og Ola Bremnes.

reginedagan.no

#vglistatilsortland

30. juli - Sortland

Etter en dugnad av dimensjoner, med hele regionen i ryggen, ble det klart at Sortland gikk seirende ut av VG-lista-konkurransen og får besøk av VG-listas sommerturné. Noen av landets mest populære artister kommer til Blåbyen, og ordfører og rådmann har spådd 15.000 publikummere. Det blir arrangementer og aktiviteter i byen fra tidlig morgen til sene kveld. Det brygger opp til FOLKEFEST!

vglista.no/by-x/sortland/

Sjåbergfestivalen

1. - 2. august - Stave, Andøy

Også godværsbygda  under Måtind byr på festival i sommer. Festivalcapen fylles trolig også i år med campingvogner og bobiler, når Sjåbergfestivalen trekker til seg et voksen publikum gira på gammelpop og hygge.

facebook.com/Sjabergfestivalen

Vesterålen Matfestival

22. august - 30. august - Hele Vesterålen

Det blir matfest og smaksfest når Vesterålen Matfestival peiser på med matrelaterte arrangementer i hele regionen. Årets tema er «Tradisjonsmat fra Vesterålen», og den åtte dager lange festivalen skal ha fokus på de gode, gamle, rare, glemte og kjære mattradisjoner fra Vesterålen.

vesteralenmatfestival.no

Fortellerfestivalen

26. august - 31. august - Øksnes

Folk sto rørt igjen på kaikanten da Fortellerfestivalen i fjor tok i bruk hele Nyksund som kulisser og scene i oppsetningen om han Stor-Johan Arnt, kjempen fra Alsvåg. I år byr festivalen på nye fortellinger, konserter, teater og annet liv og spetakkel. Tema for årets festival er "I lag". Festivalen avsluttes med ”Kryss Gavlfjorden!”, hvor kulturkrefter i Øksnes og Andøy setter hverandre i stevne.

fortellerdagan.no

Sortland Jazzfestival

24. - 27. september - Sortland

År etter år henter de inn store og små artister og jazzer opp stemninga i Blåbyen. Den garva jazzfestivalen er velkjent lang utenfor regionens grenser, og i år byr den på blant annet på Nancy Harms, Moddi, Anne Grete Preus, Aslak Hartberg og Torbjørn Harr, Amund Maarud og Hekla Stålstrenga (bildet).

sortlandjazz.no