Da Bodø Hovedflystasjon ble vedtatt nedlagt til fordel for Ørland med en fremskutt kampflybase i Nord-Norge, valgte regjering og Stortinget en løsning som ikke var den optimale; verken økonomisk eller operativ. De valgte også en løsning som ikke var ønsket av Forsvaret.

Den optimale løsningen befant seg ifølge Forsvarets Forskningsinstitutt på Andøya, men ble av ukjente årsaker holdt utenfor grunnet noen vage og ufullstendige beretninger om kostnader for støyisolering av eneboliger. Imidlertid skulle forsvarets Orion-fly videreføres og således var Andøya flystasjon fremdeles en viktig brikke i basestrukturen.

I dag, fire år senere, har vi en ”ny politisk situasjon” som krever økt norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse. FSJ svarer på de nye politiske realitetene på en høyst oppsiktsvekkende måte; de viktige Orion-flyene fases ut og Andøya flystasjon legges ned.

I det fagmilitære rådet ønsker FSJ ikke å flytte Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) fra Rygge til Bodø, slik som Stortinget har vedtatt. Dette begrunnes med store kostnader. Det er for så vidt legitimt at FSJ mener at en slik flytting bør revurderes i en tid der Forsvaret er under økonomisk press.  Imidlertid burde FSJ også innta en slik holdning til den vedtatte kampflybasen på Evenes.

Her foreligger det nemlig gamle og ubesvarte spørsmål vedrørende etableringen. Jeg tillater meg å liste opp fem viktige spørsmål som fremdeles står ubesvart.

1. Hvor store er utbedringskostnadene for de gamle jagerflysheltrene?

2. Hvor store er utbedringskostnadene i forbindelse med høydeforskjellen mellom taxibanen og rullebanen?

3. Er det et faktum at taxibanen (nød rullebanen) ligger for nært til den sivile flyplassterminalen?

4. Hva er kostnadene forbundet med øvrig bygningsmasse og personell i forbindelse med etablering av en fremskutt kampflybase på Evenes?

5. Hvordan er status på værforhold (minima) og innflyvningsforholdene for avanserte kampflyoperasjoner?

Når disse spørsmålene er besvart vil det være naturlig at Evenes ikke reetableres i Luftforsvarets basestruktur som en fremskutt kampflybase i nord til fordel for Andøya. Imidlertid er vi nå inne i en ny og mye mer alvorlig debatt. Ikke bare skal Evenes, ifølge FSJ, være en kampflybase, men den skal også overta funksjonene til Andøya flystasjon og være vertskap for nye overvåkingsfly samt avanserte droner.

I praksis dreier dette seg om etableringen av ett sted mellom 450 – 600 ansatte på Evenes inkludert baseforsvar/støtte. Her må jeg minne om at avanserte droner i stor grad krever de samme typer og antall teknikere som konvensjonelle fly. I tillegg kreves det at operatører og analytikere gjennomgår informasjon som dronene samler inn.

Nå kommer vi altså inn i kjernen i denne debatten; Fasilitetene for å drifte dette eksisterer 10 mil unna; på Andøya flystasjon. Andøya har altså bygningsmasse til å ivareta kampfly, nye overvåkingsfly og droner uten vesentlige investeringer. Det samme kan vi ikke si om Evenes som må bygges opp nærmest fra grunnen.

Konklusjonen er at FSJ burde ha gjort det samme vedrørende etablering av kampflybasen på Evenes som han gjorde for GIL i Bodø, nemlig peke på kostnader ved en slik etablering og varsle at dette ikke burde gjennomføres.

Når det kommer til trianglet fremskutt kampflybase, maritime patruljefly og droner og hvor disse skal lokaliseres, har samfunnet krav på å vite at skattebetalernes penger er godt ivaretatt. De økonomiske beregningene må derfor offentliggjøres og kvalitetssikres. Dette er også i tråd med forsvarsministerens ønske om en åpen prosess.

Andøya flystasjon ble for fire år siden utpekt som det beste operative alternativet for en fremskutt kampflybase. Dersom det viser seg Andøya flystasjon er et bedre økonomisk alternativ enn Evenes så må regjering og Stortinget være sitt ansvar bevist og vedta en basestruktur som er det beste for Forsvaret.

Enhver arbeidsgiver må også være sitt ansvar bevisst. Når en krever at nærmere 350 ansatte skal rives opp fra et lokalsamfunn og selge sine boliger, sannsynligvis med store tap, er det slett ikke et urimelig krav at alle kortene kommer på bordet.

Yngve Laukslett, Andøy Høyre