Det er for lite penger til drift, noe som medfører at fartøyer ligger til kai, fly er ikke i lufta og hverken hær- eller heimevernsavdelinger øver nok.

De svært krevende rammevilkår gjør nå at Forsvarssjefen kommer med et militærfaglig råd (FMR) der han må fjerne kritiske kapasiteter i Nord-Norge.

Ansvaret ligger hos de bevilgende myndigheter.

For å være konkret tar BFO Region Nord-Norge her for seg noen berørte avdelinger med kommentarer.

Kystjegerkommandoen (KJK)

KJK er i FMR foreslått nedlagt i samtlige alternativ. BFO Region Nord-Norge er sterkt kritisk til en nedleggelse av KJK.

Dette begrunnes med at KJK er en viktig operativ avdeling lokalisert i Nord-Norge og er et viktig bidrag til nasjonens kystforsvar.

Det er utopi å tro at droner vil kunne erstatte kapasiteten som kystjegerne representerer. KJK er den eneste avdelingen som er spesielt trent og utrustet for operasjoner i kystnære områder.

KJK er en av landets mest meriterte og etterspurte avdelinger både nasjonalt og internasjonalt.

I tillegg bidrar KJK inn i den sivile beredskapen som søk og redning og ambulansebåter.

Kystvakten på Sortland (SKYS)

BFO Region Nord-Norge er kritisk til manglende økonomisk dokumentasjon på at det vil være besparende å flytte ledelse og kystvaktstab til Bergen.

Etter å ha gjennomført en omstilling hvor poenget var å skape en kompakt base for Kystvakten, startes det nå en ny omstilling hvor basen splittes opp. Slike stadige omstillinger er kostnadsdrivende og fører ikke til annet enn fordyrelse og omstillingstrøtthet.

BFO Region Nord-Norge er kritisk til kutt i antall fartøy, når viktigheten av tilstedeværelse i nordområdene er helt sentralt for nasjonen Norge.

Alliert treningssenter Åsegarden

BFO Region Nord-Norge er kritisk til at FMR foreslår nedleggelse av Åsegarden. Området Hinnøya er det det mest foretrukne området for å drive vintertrening for våre allierte.

Vi ser det som et paradoks at et svært etterspurt tilbud blant allierte styrker anbefales nedlagt, samtidig som FMR gjennomgående baserer seg på allierte forsterkninger.

Slik som forslaget ligger nå kan ikke BFO se at FMR har tatt tilstrekkelig høyde for alliert trening i fremtiden.

Kystradarkjeden

BFO region Nord er kritisk til at kystradarkjeden foreslås nedlagt, før det er etablert et reelt alternativ for overvåking.

Kystradarkjeden er en avgjørende bidragsyter for overvåkningen av kyststripen vår.

Forsvarets musikkorps i Nord-Norge

Musikken er en sentral kulturbærer for Forsvaret, og en viktig brobygger mellom Forsvaret og det sivile samfunnet.

En nedleggelse av musikken vil svekke dette.

Sjøheimevernet (SHV)

BFO Region Nord-Norge er kritisk til at nedleggelse av SHV. Dette vil føre til en svekkelse av kystforsvaret og vår evne til overvåking og etterretning.

FMR foreslår at Kystvakten skal overta disse oppgavene. Kystvakten er i dag underdimensjonert i forhold til sine lovpålagte oppgaver, og vil ikke være i stand til å løse SHV-oppgaver i tillegg.

Hærens helikopter på Bardufoss

BFO Nord-Norge er kritisk til at helikoptertjenesten forsvinner fra Nord-Norge.

I dag benyttes helikopter til støtte for mange viktige oppgaver som grensevakt, terrorberedskap, ambulanseoppdrag, utrykninger ved skred og andre ulykker med mer.

Nedleggelse av P3-Orion

BFO Region Nord-Norge stiller seg kritisk til forslaget om å legge ned og utfase P3-Orion da dette vil svekke overvåkning, etterretning samt søk og redning i nordområdene.

Norge mister dermed også en viktig kapasitet til å oppdage og bekjempe ubåter.