Dette er bare to av flere tiltak fra regjeringen som gjør det vanskeligere for ungdom å velge ei framtid i landbruket.

Norges Bygdeungdomslag er bekymret for signalene regjeringen sender ut til unge bønder. Å overta et gårdsbruk er en prosess. Stadige endringer i skatte- og landbrukspolitikken gjør det vanskelig å planlegge, og skaper unødvendig usikkerhet.

Det var ikke få gårdsoverdragelser som ble gjort «over natta» da arveavgiften ble fjernet ved utgangen av 2014, men hvor gjennomtenkte var alle sammen? Vi trenger forutsigbarhet –ikke plutselige endringer som er lite helhetlige.

Det er tydelig at rekruttering først og fremst er et interessant tema for landbruksministeren i forbindelse med festtaler.

I Norges Bygdeungdomslag er det mange ungdommer som står på trappene til å gå inn i landbruksnæringa. Men ingen vil bli bønder for enhver pris.

En av de viktigste faktorene, mener vi, er en forutsigbar landbrukspolitikk som gir oss en pekepinn på hva vi kan vente oss i framtida av rammebetingelser.

Stadig nye grep i landbrukspolitikken med påfølgende økte kostnader gjør ikke terskelen lavere for at ungdom skal velge å overta gårdsbruk og satse på ei framtid som matprodusent.

Små skattegrep kan virke uproblematisk på politikerne, men for oss de gjelder kan det innebære mange hundretusener.

Ragnhild Duserud, bygdepolitisk nestleder i Norges bygdeungdomslag