Hvis dette blir vedtatt, vil det bety katastrofe for mange kystsamfunn.

Flere ordførere kaller det en krigserklæring.

Regjeringa tar sikte på å fjerne leveringsplikten til enkelte kystsamfunn og bearbeidingsplikten skal opphøre. Allerede i dag selges alt for mye av fisken direkte til utlandet uten at den bearbeides, mens fiskeværene blør.

Disse endringene er kun til fordel for storkapitalen i fiskeriene, og en gavepakke til Kjell Inge Røkke verdt minst 500 millioner kroner.

Les innlegg: – Ikke alle kystsamfunn overlever?

Havressursloven stadfester at de viltlevende marine ressursene er eid av fellesskapet i Norge. Rødt mener det er et ufravikelig krav at forvaltningen av disse ressursene skal komme kystsamfunnene til gode.

Til tross for dagens lovverk har praksisen over tid svekket muligheten til verdiskaping for lokalsamfunn på kysten.

Dette har skjedd ved at blant annet leveringsforpliktelser knyttet til konsesjon ikke er overholdt.

Fylkestinget i Nordland har i en enstemmig uttalelse tidligere fastslått at hvis industritrålerne ikke oppfyller avtalene som ligger til grunn for de rettighetene de har fått, må konsesjonene tilbakeføres til lokalsamfunnet der de hadde sin opprinnelse.

Regjeringa foreslår å gjøre leveringsplikten regional i stedet for lokal. I dag er Røkke-trålerne forpliktet til å levere fangst til blant annet Melbu.

Dette skal erstattes av en forpliktelse om å levere et eller annet sted i Nordland.

Dette er et angrep på kystbefolkningen og vil både ramme dagens arbeidsplasser og fremtidige arbeidsplasser i lokalsamfunn som Melbu og Stamsund.

Fiskeriministeren vil også sette ned en kommisjon som skal utrede kostnader og verdier knyttet til aktivitetsplikten med målsetting om å avvikle den.

Les innlegg: – Tilrettelegging for økt verdiskaping i sjømatnæringen

Det heter så fint at de skal legge til rette for en dialog mellom de berørte partene. Aktivitetsplikten dreier seg om at et fiskeriselskap i dag er forpliktet til å drive industriell drift på et sted.

Konsekvensen av å fjerne aktivitetsplikten i for eksempel Melbu, betyr at Røkke-rederiet Havfisk AS vil slippe å drive industri der.

Rødt Nordland støtter markeringa som planlegges i Tromsø 21. november for å vise den store motstanden mot disse forslagene fra regjeringa.

Den har tidligere kommet til syne gjennom vedtak i kommuner, organisasjoner og fylkestingene både i Nordland, Troms og Finnmark.

Bare denne brede motstanden kan stoppe regjeringas forslag til endringer i fiskerilovgivninga.

Gunnvald Lindset, leder i Rødt Nordland