Skal fremtidens velferd finansieres, må flere jobbe lengre. Alternativet er å kutte i offentlige utgifter eller øke skattene. Noen fremstiller de eldre som problemet i dette bildet. Senter for Seniorpolitikk mener seniorene tvert i mot er en viktig del av løsningen.

Aldri før har arbeidstakerne ønsket å stå i jobb så lenge. For ti år siden ønsket arbeidstakerne å gå av med pensjon ved fylte 63 år. Nå er gjennomsnittlig ønsket avgangsalder 66,2 år. Hver tredje arbeidstaker ønsker å jobbe til de er 70 år eller eldre.

Den samfunnsøkonomiske effekten av denne utviklingen er fenomenal. Ett år lengre i arbeid tilsvarer 30 000 årsverk og ca. 30 milliarder kroner i økt verdiskapning. Til sammenligning er dette det dobbelte av hva Norge bruker på politi og påtalemyndighet hvert år.

Skal Norge utnytte mulighetene dette gir, må vi bli bedre til å beholde seniorer i arbeidslivet. Både samfunnet og arbeidsgiverne er tjent med at eldre ønsker å fortsette lengre i jobb. Seniorene gleder seg mest av alle til å gå på jobb, og de har viktig kompetanse og erfaring å bidra med.

Norsk seniorpolitisk Barometer, som nylig ble lagt frem, viser at ledere nøler med å innkalle søkere til intervju når de i snitt er 58,1 år. Det er problematisk om ledere mener arbeidstakerne går ut på dato ca. ti år før mange av dem ønsker å slutte.

På spørsmål om hvem de kan like meget eller ganske godt å ansette så faller eldre arbeidstakere og seniorer i kurs. Av alle aldersgrupper er eldre arbeidstakere de minst "populære", og andelen som vil like å ansette disse har falt fra 63 til 53 prosent i siste toårs-periode.

I et fleksibelt og velfungerende arbeidsliv, bør det være mulig å skifte jobb både etter fylte 50 og 60 år. Med økt omstilling i næringslivet og stigende arbeidsledighet, frykter Senter for Seniorpolitikk at det kan bli særdeles vanskelig for eldre arbeidstakere å få nye jobber.

Yrkesaktive seniorer bidrar til finansiering av velferdsstaten, og vi vil trenge både unge og eldre som aktive bidragsytere i arbeidsmarkedet i fremtiden.

Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk