Som en av underskriverne til leserinnlegget « Øksnes Boligstiftelse-en veldrevet stiftelse» ønsker jeg å gi en kommentar til innlegget fra Jørn Martinussen som ble trykket på VOL 25.11.15.

SAMFUNNSOPPDRAG

Øksnes Boligstiftelse har et klart samfunnsoppdrag, nemlig å skaffe boliger til unge under 30 år, omsorgstrengende og vanskeligstilte.  Dette er regulert i vedtektene.

En stor andel av leietakerne til Øksnes Boligstiftelse er over 70 år.

Samfunnsoppdraget har vært avhengig av at stiftelsen kunne bygge tilstrekkelig nye utleieleieleiligheter for å holde tritt med behovet.  Da det er skaffet ca .70 nye leiligheter siden oppstart som kommer alle i målgruppen til gode, vil jeg hevde at denne delen av samfunnsoppdraget er godt ivaretatt.   Byggene er av god kvalitet, planlegging og gjennomføring har skjedd på rekordtid, og byggene har blitt oppført meget kostnadseffektivt.

HUSLEIEFASTSETTELSE. ETTER ENSTEMMIGE STYREVEDTAK

Husleien på alle nye leiligheter fastsettes i styret. Den settes til kostpris. Det vil si alle kostnader til renter/avdrag, forsikring, kommunale avgifter og vedlikehold er regnet inn i husleien. Alle husleiefastsettelser er etter mine opplysninger gjort etter enstemmige vedtak i styret. Når husleien er fastsatt, reguleres den etter konsumprisindeksen og i tråd med bestemmelsene i husleieloven.

Så langt jeg kan bedømme er husleiefastsettelsene gjort etter boka. I og med at det er beregnet kostpris, kan jeg heller ikke se at noen av leietakere subsidieres ved utleie.

DIALOGMØTE  MED ØKSNES KOMMUNE

Det har vært avholdt et dialogmøte med Øksnes kommune den 9.11.15. Og det er enighet om at følgende spørsmål må finne sin løsning i det videre arbeid:

Hvordan kan Øksnes kommune følge opp de innleide boliger ved skade?

Hvordan få innstillingsrett for NAV?

Hvordan etablere leiligheter for vanskeligstilte og flyktninger i eget navn?

Hvordan få til dialogmøter og hvor ofte?

Øksnes Boligstiftelse har i brev 3.01.13, 9.12.14 og 9.10.15 tilkjennegitt at de ønsket dialog med Øksnes Kommune om å skaffe boliger til vanskeligstilte/flyktninger.  De har foreslått dialogmøter hver 6.uke.  De har angivelig ikke fått respons på tidligere henvendelser. Derfor er det godt at Øksnes kommune nå har avholdt dette dialogmøtet.

STIFTELSESTILSYNET UTTALER.  OVERKOMMELIGE TILBAKEMELDINGER

I bladet Vesterålen av  20.11.15 uttaler representant for stiftelsestilsynet at de tilbakemeldinger som stiftelsestilsynet har bedt om skulle være overkommelig.

Det er i konklusjonen fra tilsynet i tilsynsrapporten nevnt 3 punkt som de ønsker tilbakemelding på og som de har gitt en frist til 15.03.15 for å melde fra til tilsynet.

KOMPETANSE I STYRET

Både stiftelsestilsynet og Øksnes kommune ved ordfører har ønsket at styret skulle si noe om hvilket kompetanse det er behov for i styret.  Dette har styret gjort i vedtak sak 25/15.

Kompetansebehovet er listet opp i 7 konkrete punkt om hvilken kompetanse som er ønskelig.

FORSØKT PRESSET UT AV STYRET

Jeg fastholder påstanden og inntrykket av at det er sterke krefter i sving for å presse vårt styremedlem Britt M. Olsen ut av styret.  Hun er en dyktig dame med lang politisk fartstid, med allsidig og god kompetanse. Og ikke minst har hun et ønske om at det skal være overkommelig husleie for de som er vanskeligstilt på boligmarkedet.  Det er i tillegg en klok dame med et stort hjerte som har gjort en god jobb for Øksnes Boligstiftelse gjennom flere år. Og hun har sagt seg villig til å fortsette i vervet som medlem i styret for boligstiftelsen.  Til beste for leietakerne og for det samfunnsoppdraget som stiftelsen har i Øksnessamfunnet.

Så vil valget på nye styremedlem i Øksnes Boligstiftelse i kommunestyret i desember 2015 vise om de kreftene som har væt i sving i hele høst for å styre valget av nye styremedlem til Øksnes Boligstiftelse har vunnet fram eller ikke.  Jeg håper at det ikke skjer.

TA VARE PÅ GODE TILTAK SOM ER BYGGET OPP FOR FELLESSKAPET

Jeg er sterk tilhenger av å ta vare på de gode tiltakene som er bygget opp til beste for fellesskapet, deriblant Øksnes Boligstiftelse og andre kommunale selskap. Vi må slå ring om disse fellesskapsløsningene, slik at ingen skal kunne starte nedbygging og omdanning som ikke er til beste for de brukergruppene som trenger det mest.

Vi må legge solidaritet og trygget for svake brukergrupper som et viktig fundament for styring av utviklinga i Øksnes.

Myre, 26.11.15

Hildegunn Arntzen