Vi kan dele med andre ved å låne bort leilighet, bil eller sykkel, eller vi deler med naboen på innkjøp av grasklipper.

Å leie bort bil, hus, og andre goder gjør oss til utleiere i konkurranse med det etablerte næringsliv. Forskjellen er at vi ikke må forholde oss til lovbestemte krav og regler. Vi betaler ikke skatt og merverdiavgift av pengene.

I tillegg er det et nasjonalt/globalt selskap som tjener sin del gjennom provisjon for å by oss fram.

Vi, utleierne, blir en del av nasjonal og global økonomisk kriminalitet, den svarte økonomien, under bordet. I tillegg undergraver vi det tradisjonelle arbeidsmarkedet med fast ansatte på hoteller og i transportnæringen.

Er de nye utleieselskapene i ferd med å gjøre oss til nåtidens kontraktører?

Kanskje er det naboene våre som ønsker sikkerhet for inntekt gjennom fast ansettelse, pensjon og forsikringer. Vi utkonkurrerer de! I tillegg fratar vi de retten til å delta i bygging av velferden, vi fratar de muligheten til å betale skatt!

I Norge vokser det fram økende sosiale forskjeller. Samtidig har vi fått grundig dokumentert at et samfunn med jevnbyrdighet er det beste samfunnet for alle.

Det er tid for å gjennomskue og slå tilbake systemer som undergraver arbeidsfolks rettigheter og truer velferdsgoder som generasjoner har bygd opp. Det handler om å kjempe for de solidariske verdiene med fast ansettelse, trygghet for liv og helse og penger til offentlig infrastruktur over hele landet.

Vi må skape innenfor trygge rammer og betale skatt for å ha noe å dele. Eller ønsker vi at Norge skal gå mot greske tilstander?

Astrid T. Olsen, landsstyremedlem SV