I fjor var det 31.145 personer som søkte om asyl i Norge.

Dette har skapt et enormt engasjement både på godt og vondt. Regjeringen har fokus på innstramminger, slik at færrest mulig asylsøkere skal komme til Norge og søke asyl her i fremtiden, og vurderer blant annet bruk av nød paragrafen for å stenge norske grenser.

Libanon er et lite land i Midtøsten, som har en befolkning på 4,5 millioner. Libanon huser over 1,1 million syriske flyktninger. Over en femtedel av befolkningen er flyktninger, noe som utgjør et enormt press på det libanesiske samfunnet.

Utsatte grupper settes opp mot hverandre i en svært hard konkurranse om ressursene: vann, mat, tak over hodet, arbeid, helsehjelp, skolegang.

Flyktningene som bor i leire i Libanon må betale husleie. Det er det ikke alle som har mulighet til.

På gata i storbyen Beirut ser man mødre som sitter og tigger mens de ammer barna sine. Det er dette som er krisen. Mennesker som ikke får hjelp, som flykter fra krig, men ikke kommer seg i trygghet.

Som svar på flyktningkrisen i Syria og nærområdene gir Norsk Folkehjelp støtte til de mest utsatte familiene, enslige kvinner, funksjonshemmede eller familier med alvorlig syke familiemedlemmer.

Våre partnere gir matvarehjelp og kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger til livsopphold. Vi jobber også for at flyktninger fra Syria få den beskyttelsen de trenger i nabolandene og at de som kan det skal kunne forsørge seg selv.

Selv om de akutte behovene i dag er enorme, må vi ha to tanker i hodet, og tenke på morgendagen. Da gjelder det å få en politisk løsning på krigen i Syria slik at folk kan reise hjem igjen.

Vi må også jobbe for å bygge et sterkt sivilsamfunn som bidrar til sosial stabilitet. Den beste måten å sikre bærekraftig utvikling på er å gi mennesker muligheten til å påvirke sin egen framtid gjennom egen deltakelse. For å redusere ulikheter er folks rett til å organisere seg en nøkkel.

Dette er et møysommelig arbeid, som krever innsats fra myndighetene og fra humanitære organisasjoner. Midt i krigen finnes fortsatt også uavhengige aktivister som rapporterer fra bakken, syriske organisasjoner som sørger for å få nødhjelp fram med fare for eget liv.

Vi i Norsk Folkehjelp samarbeider med disse positive kreftene og støtter dem i deres håp om en fredelig løsning på konflikten og et fremtidig Syria der lederne representerer folket, heller enn å angripe dem.

I mellomtiden må vi møte dem som flykter som medmennesker, om det er i Syria, Libanon eller våre egne lokalsamfunn. Og minne oss selv og alle andre på at flyktningkrisen er mennesker i nød som trenger vår hjelp og beskyttelse.

Kenneth Pettersen, leder i Norsk Folkehjelp Andøy