Rådmann Just H. Johansen ble onsdag 19. april bedt om å svare på fire konkrete spørsmål av Øksnesavisa i en oppfølgingssak omkring rivingen av gamle Myre skole.

Spørsmålene ble også som kopi mailet over til teknisk sjef Einar Ellingsen, byggeleder Bengt Stian Nilsen, ordfører Karianne Bråthen og alle medlemmene av Øksnes formannskap.

Rådmannen bekreftet muntlig på telefon til Øksnesavisa at han ville svare på de fire konkrete spørsmålene, samt at han ville i leserbrevsform gi et tilsvar på redaktørens kommentar som sto på trykk i Øksnesavisa den 15. april.

LES INNLEGGET FRA RÅDMANNEN HER

VRIR SEG UNNA

Etter en time mottar Øksnesavisa et leserbrev, men ingen svar på de fire konkrete spørsmålene som gjelder saken omkring rivingen av gammelskolen. Rådmannen har valgt å slå sammen svarene med leserbrevet, der han blander hummer og kanari, som igjen gjør hele leserbrevet til noe helt uforståelig for de som ikke kjenner til sakens kjerne.

I kjent stil prøver rådmannen å flytte fokus fra selve saken over til at redaktøren i ØA angriper ansatte i Øksnes kommune gjennom sin kommentar fra sist fredag. Metoden rådmannen tar i bruk er tynnslitt, uforskammet og lite troverdig.

Redaktøren går ikke til angrep på ansatte i Øksnes kommune silk rådmann Just H. Johansen fremstiller det i sitt leserbrev. Redaktøren belyser en viktig sak som handler om noe alle burde være opptatt av. Nemlig mulig miljøkriminalitet utført av AK Miljø AS og «miljøpolitiet» i Øksnes kommune, teknisk etat.

I sin kommentar setter redaktøren i ØA også fokus og kritiserer ledelsen i teknisk etat for dårlig handverk omkring vurderingen av AK Miljø AS. Deres vurderinger og handlinger i etterkant av rivingen, føyer seg glatt inn i historikken til ledelsen av teknisk etat i Øksnes.

HASTVERK

Leserbrevet til rådmann Just H. Johansen betegner undertegnede som et resultat av hastverk, manglende kunnskap om rivingssaken, og feilinformasjon fra ledelsen i teknisk. Det minner svært om en rådmann som totalt mangler interesse, eller lar seg presse bort fra selve saken? Av leserinnlegget fra rådmannen kan det tyde på at han ikke har lest artiklene i ØA som omhandler rivingsaken. Etter to store oppslag i ØA den 8. og 15. april samt en kommentar, mener rådmannen at ØA ikke har belyst selve rivingssaken, men kun angriper administrasjonen i Øksnes kommune.

Rådmann Just H. Johansen mener også at ØA har ignorert all skriftlig dokumentasjon som er blitt sendt fra Øksnes kommune til ØA.

Redaktøren i ØA motbeviser påstanden fra rådmannen ved å gjengi et utdrag fra kommentaren som sto på trykk i ØA sist fredag.

UTDRAG ØA- KOMMENTAR  SIST FREDAG:

Etter påtrykk fra Øksnesavisa og den politiske ledelsen i Øksnes kommune, måtte ledelsen i teknisk etat gi innsyn i avfallsplan og sluttrapport, samt skatteattest fra AK  Miljø AS, og miljørapport.

En skatteattest skal vise om et selskap er skyldig merverdiavgift, forskuddsskatt og restskatt, arbeidsgiveravgift osv. Øksnes kommune har tydeligvis ikke lært leksa si i forhold til valget av AK Miljø AS. Skatteattesten som ble lagt fram av AK Miljø AS da de leverte anbudet til Øksnes kommune, er etter det Øksnesavisa har undersøkt, ikke verdt papiret som ble printet ut.

Skatteattesten er ikke signert av skatteoppkreveren i Tønsberg, der AK Miljø AS hadde hjemmeadresse, og ingen ved skattoppkreverens kontor har behandlet denne saken.

Det viser seg at en ny regel som ble tatt i bruk i 2015, gjør at firma og selskaper kan selv hente ut skatteattest på internett. Den kan med letthet også manipuleres.

HAR VITNER – IKKE BEVISER

Øksnesavisa har ikke beviser for at skoletomta inneholder avfall som egentlig skulle vært kjørt til Reno-Vest. ØA har ikke i en linje skrevet at vi sitter med dokumentasjon på at så er tilfelle.

Her har heller ikke rådmannen gjort leksa si, da han etterlyser slik dokumentasjon fra Øksnesavisa.

Øksnesavisas to artikler og kommentar er basert på at to vitner har stått fram med sine erfaringer og påstander om at det er gravet ned miljøavfall i skoletomta. I tillegg har fire andre personer bekreftet saken, men tør ikke stå fram i ØA.

ØA har også gransket forholdet mellom innlevert spesialavfall, og det som var beregnet av teknisk etat i forkant av rivingen. På sluttrapporten stemmer kiloene for nøyaktig, noe det ikke gjør i realiteten. At rådmann Just H. Johansen på en enkel og uforskammet måter prøver å sette Øksnesavisas selvfølgelige samfunnsoppgaver i et dårlig lys, kan tyde på at han ikke helt har tatt til seg den egentlige problemstillingen.

VELGER DENNE LØSNINGEN

Redaktøren i ØA velger likevel å trykke leserbrevet til rådmann Just H. Johansen i Øksnesavisa.

Den avgjørende grunnen til det er at Vesterålen Online allerede har «slukt» innholdet rått, og lagt ut saken ukritisk. Redaktør i VOL, Thor Anders Angelsen, bekrefter overfor ØA at det gikk litt fort da de valgte å legge ut leserbrevet fra rådmann Just H. Johansen, uten å tilby ØA-redaktøren tilsvar, som nå da foreligger. Angelsen mener dessuten at også VOL burde sett på saken redaksjonelt da debatten startet.