Bak ligger generasjoners erfaring, som tilsier at fiskerne best kan ivareta sine interesser gjennom å samles og enes. Men ønsket om å samles og enes krever evne til å inngå kompromiss. Gi og ta. Ikke bare gi. Ikke bare ta. Men gi og ta.

Samfunnet er i stadig endring. Kompromisset utfordres gjennom en generell samfunnsdreining hvor fellesverdier utfordres og særinteresser dyrkes. Dette gjelder også i fiskerinæringen.

Man skal være forsiktig med å moralisere rundt tema, men utviklingen er en klar utfordring for Fiskarlaget, hvor kompromisset må være målet for at den brede medlemsmassen over tid skal se nytten av å organisere seg.

Fiskarlaget har siden åttitallet jobbet for å finne er ny organisasjonsstruktur. Begrunnelsen er behovet. Til tross for behovet har organisasjonen ikke klart å finne en organisasjonsform som medlemmene har kunnet enes om.

I samme periode har organisasjonen klart å enes om en rekke tunge reguleringsprinsipper og ressursfordelingsspørsmål. Her har man gitt og tatt. Organisasjonen har klart det når det har vært nødvendig. Ikke uten tunge diskusjoner og prosesser, men klart det.

Kompromisset kommer ikke av seg selv. Fiskarlaget har klart å gjøre jobben ved hjelp dyktige tillitsmenn- og kvinner. Tillitsmenn fra alle flåtegruppene og fra alle deler av den lange kystlinjen vår. Det har vært, og er Fiskarlagets største fortrinn.

Men fortrinn må hele tiden pleies og fornyes. For Fiskarlaget er det derfor viktig at «verktøyet Norges Fiskarlag» er tilpasset de oppgaver som organisasjonen er satt for å løse. Landsmøtet har gitt Landsstyret i oppgave å vurdere hvilke verktøy Fiskarlaget trenger for å løse fremtidens utfordringer. Prosessen skal lede frem til et konkret forslag som legges frem for Landsmøtet i 2017.

Det norske samfunnet og den norske økonomien er i omstilling. Politikere og næringsliv snakker om et «grønt skifte».

Dette vil også påvirke fiskeriene. Fiskeriene er i denne sammenhengen en del av løsningen, men må samtidig være forberedt og stå samlet for å møte de utfordringer som «skiftet» vil medføre. Igjen vil næringens kompromiss være den viktigste garantien for løsninger som ivaretar fiskernes interesser.

Søk kompromisset, skap enhet og kraft. Støtt opp om Norges Fiskarlag.

Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag