Rødskolens venner gir seg ikke når det gjelder å få stoppet rivingen av Rødskolen med Harald Peterssens store og flotte veggmalerier selv om rådmann Ola Morten Teigen i hadsel kommune har sagt at det ikke er flere ankemuligheter og at rivningsplanene er klare.Direktør Audun Eckoff har jo i et brev til Nordland fylkeskommune og Hadsel kommune anbefalt at det innhentes en vurdering av utsmykningen som arkitektonisk helhet. Jeg synes rådmann Ola Morten Teigen viser liten fremtidsrettet ansvar for fremtidige generasjoner og Hadsel kommune som en kulturkommune med sin avvisende holdning.Jeg syne rådmann OLa Morten Teigen i ansvarlighetens navn bør ta seg en prat med kommunepolitikerne i Arendal.

Der var trebygningene på Tyholmen brygge nærmest som en falleferdig trehaug som politikerne bare ville sette en fyrstikk borti og bli kvitt.Etter store folkelige protester ga politikerne etter og bygde opp og restaurete bygningene, og nå er både innbyggere og politikere i ettertid meget lettet og glade for at man troos alt ikke rev bygningene på Tyholmen.Det er å bemerke at bygningene på Tyholmen var i mye, mye dårligere og falleferdig stand enn hva Rødskolen er, men det er ingen tvil om at Arendal kommune og dets innbyggere både har tjent kulturmessig og økonomisk på å bygge opp Tyholmen.Det bør være en lærerik erfaring å ta med seg for rådmann Ola Morten Teigen og hadsel kommunestyre. Det er tross alt ikke noe nederlag å bruke fornuften og snu i tide.Når det gjelder veggmaleriene er jo disse i et typisk 60-talle interiør, og det er kanskje ikke for mange bygninger tilbake i Norge med et originalt 60-talls interiør.

Derfor bør vi ta vare på de få originale interiørene vi har tilbake for fremtiden.En utgift på 7 millioner for å pusse opp skolen er en meget billig investering for fremtide. Harald Peterssens veggmalerier i det unike 60-talls-interiøret må sees i et 100 års kunstnerisk perspentiv . Hvis man anslår forsiktig at sunmmen av den kulturelle verdien av Harald Peterssens malier samt interiøret er 700.000 + 200.000 i leieinntekter for alternativ bruk = 900.000, og den kulturelle verdien  ved å bevare Rødskolen kan forrentes med 4% i 100 år får vi en sum på 900.000* 50,504945 = ca 46 millioner.Dette er selvfølgelig en lite egnet regnemåte i dette tilfellet, men det sier sitt om at 7 millioner for å pusse opp Rødskolen er lite i forhold til hva man får igjen.Kulturelle verdier er uvurderlige for ettertiden.

Om en av sjøbodene på Bryggen i Bergen hadde vært i så god stand som Rødskolen er tror jeg neppe en eneste bergensk politiker ville hatt den fjerneste tanke på å rive sjøboden. Jeg vil derfor anbefale Rådmanne og resten av kommunestyret i Hadsel kommune til å be kulturpolitikerne i Bergen og Arendal på besøk, og få deres vurdering om de ville ha revet Rødskolen hvis den lå i Bergen eller Arendal.