Det er svært skuffende at Frp, som i sitt program lover bedre dyrevelferd generelt, kan gå tilbake på ett av de få konkrete tiltakene for å avhjelpe dyrs kontinuerlige lidelse i landbruket.

Avvikling av båsdrift er grundig utredet, og fagmiljøene er klare på at det er en stor belastning for kyr å stå oppbundet det meste av livet. Det er bakstreversk og kunnskapsløst å reversere avviklingen av en slik driftsform.

Dette bidrar også til politikerforakt. Her har man over lang tid kjempet frem et konkret forslag for å bedre dyrs hverdag, og med svært lang overgangstid. Likevel velger politikerne å gå tilbake på dette.

Det skaper ikke tillit til at politikerne virkelig mener noe med dyrevelferd, det gir mer inntrykk av at man er interessert i å tekkes enkeltvelgere med næringsinteresser enn å holde det man har lovet.

Løsdrift er blitt vanlig i mange land, blant annet fordi forskning på hva som gir best velferd for kua blir gitt høyere prioritet enn før.

Oppbinding er en ekstrem form for bevegelseshemming som ikke er forenlig med dyrevelferdsloven. Oppbinding av kyr forhindrer normal adferd, naturlige reise- og leggebevegelser, med økt fare for speneskader, og muligheten til naturlig sosial kontakt.

Det hindrer kua i å utføre kroppspleie og er altfor ofte forbundet med dårlig hygiene og et ukomfortabelt leie, kua tvinges til å ligge i sin egen møkk. Kjedsomhet og frustrasjon leder ofte til abnorm stereotyp adferd.

Inaktivitet gir smerter med risiko for betennelse i knær og haser og kan føre til stivhet og halthet. Elektrisk kutrener påvirker også adferden til kyr negativt, den fører til stress, kan gi økt frekvens av mastitt og med dårlig utforming kan kua foretrekke å stå for å unngå smerte når hun reiser seg og kommer bort i kutreneren.

Motsatt gir mosjon økt trivsel og bedre helse og kondisjon hos dyrene, og dermed mindre behov for medisinsk behandling.

Det er så mange negative sider ved båsdrift at FrP umulig kan ha satt seg inn i dette når de ønsker å fortsette en slik driftsform. Det er alvorlig at de tar et valg ut fra økonomiske hensyn, og ikke ut fra hensynet til dyrs grunnleggende behov for å bevege seg.

Mange bryter også mosjonskravet helt eller delvis. Mattilsynet har ikke ressurser til å føre tilsyn med alle bruk, og mosjonskravet er for en stor del lagt opp til selvkontroll. I de verste tilfellene står kyr bundet fast inne året rundt og livet ut.

Det er foreslått utvidet mosjonsperiode som en kompensasjon for utsatt løsdriftskrav, med lufting også utenom mosjonsperioden. Men hvordan har man tenkt seg å følge opp at et slikt krav overholdes? Det vil i realiteten være umulig.

Utvidet mosjonskrav og lufting utenom mosjonsperioden er viktige tiltak som bør utføres uansett for dyrenes del, men det bør ikke fungere som erstatning for iverksettelse av løsdriftskravet.

Det er allerede gitt en altfor lang overgangsperiode for løsdriftskravet. Nå trengs det vilje til å gjennomføre det og fase ut en gammel driftsform som påfører dyrene store belastninger, helseproblemer, lidelser og en ekstrem frihetsberøvelse.

Siri Martinsen, leder/veterinær